Kiedy należy się zasiłek?

• Autor wątku Autor wątku ladovnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladovnik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. Na wstępie powiem, że czytałem przyklejony na forum wątek o bezrobociu i zasiłku, ale jest tam informacja, że nie jest on aktualny, poza tym chciałbym dopytać o parę spraw.

Czy we wszystkich następujących sytuacjach należał by się zasiłek?

1) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 20 miesięcy, po czym dostałem wypowiedzenie ze strony pracodawcy z w związku z redukcją etatu/zła sytuacja finansowa firmy

2) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 21 miesięcy, po czym zakończyła się moja umowa i pracodawca nie przedłużył

4) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 21 miesięcy, po czym zakończyła się moja umowa i pracodawca nie przedłużył ale tego samego dnia co skończyła się ta umowa podpisałem z tym samym pracodawcą nowa umowę, na 1/4 etatu, i po trzech miesiącach zostałem zwolniony ze strony pracodawcy (redukcja etatu/zła sytuacja finansowa firmy)

5) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 21 miesięcy, po czym zakończyła się moja umowa i pracodawca nie przedłużył ale tego samego dnia co skończyła się ta umowa podpisałem umowę z inną firmą, na 1/4 etatu, i po trzech miesiącach zostałem zwolniony ze strony pracodawcy (redukcja etatu/zła sytuacja finansowa firmy)

6) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 21 miesięcy, po czym zakończyła się moja umowa i pracodawca nie przedłużył ale tego samego dnia co skończyła się ta umowa podpisałem z tym samym pracodawcą nowa umowę, na 1/4 etatu, i po półtorej roku zostałem zwolniony ze strony pracodawcy (redukcja etatu/zła sytuacja finansowa firmy)

7) Pracowałem na pełny etat na umowę o pracę 21 miesięcy, po czym zakończyła się moja umowa i pracodawca nie przedłużył ale tego samego dnia co skończyła się ta umowa podpisałem umowę z inną firmą, na 1/4 etatu, i po półtorej roku zostałem zwolniony ze strony pracodawcy (redukcja etatu/zła sytuacja finansowa firmy)

I ostatnie pytanie, czy ma znaczenie, jeśli jestem zwolniony z pracy, czy wypowiedzenie jest ze strony pracodawcy, czy za porozumieniem stron i jaki był powód wypowiedzenia?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Nie, praca w biurze na stanowisku Administrator sieci informatycznej.

Określ jasno jak wygląda Twoja sytuacja, bez podawania 7 różnych wersji.
Niestety, tak postawione pytanie faktycznie wskazuje na to, że mamy odrobić jak się wyżej wyraził Administrator-Janusz, "pracę domową" z zakresu prawa pracy.

Ostatnia edycja:
Podstawowa zasada: W okresie 18 m-cy przed zarejestrowaniem się w PUP należało przepracować 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego były opłacane składki na Fundusz Pracy.

Minimalne w 2013 roku to 1600 zł, w 2014 1680 zł.

Moja obecna sytuacja jest taka, że kończy mi się umowa o pracę w sierpniu 2014 (umowa na pełny etat na minimalną krajową, podpisana w październiku 2012).

I nie wiem, czy pracodawca mi podpisze następną, a jeśli tak, to czy zaproponuje mi umowę taką jak do tej pory, czy da mi tylko na 1/4 etatu by płacić mniejszy zus a w rzeczywistości będę pracował na 1/1.

A jeśli mnie nie zatrudni i będę musiał iść do jakiejś innej firmy pracować, to też nie wiem jakie tam formalne warunki pracy mi dadzą, bo wszędzie ludzie kombinują byle zaoszczędzić na zusach itp....

Dlatego chciałem znać różne wersje rozwoju wypadków, która będzie najkorzystniejsza? Bo czy np. pracując kolejny rok na 1/4 etatu to stracę prawo do zasiłku, który sobie nabyłem pracując na 1/1 etatu przez prawie dwa lata?

Ostatnia edycja:
1) Należy się.
2) Należy się.
3) Zależy od wysokości wynagrodzenia na 1/4 etatu i opłacania składek na FP.
4) jw.
5) jw.
6) jw.
7) jw.

ladovnik napisał:
ostatnie pytanie, czy ma znaczenie, jeśli jestem zwolniony z pracy, czy wypowiedzenie jest ze strony pracodawcy, czy za porozumieniem stron i jaki był powód wypowiedzenia?
Ma znaczenie powód rozwiązania umowy o pracę w trybie porozumienia stron. Zasiłek dla bezrobotnych nie będzie przysługiwał jeśli w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w PUP bezrobotny rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 KP.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Zależy od wysokości wynagrodzenia na 1/4 etatu i opłacania składek na FP.

Czyli jeśli wynagrodzenie będzie 1/4 minimalnej krajowej i składki na FP też minimalne, to wtedy zasiłek nie będzie się należał?

Kosssz napisał:
Ma znaczenie powód rozwiązania umowy o pracę w trybie porozumienia stron.

Czyli wychodzi na to, że najlepiej zgadzać się jedynie na wypowiedzenie ze strony pracodawcy, niezależne od pracownika (np. sytuacja firmy itp.)?

Janusz M. napisał:
Podstawowa zasada: W okresie 18 m-cy przed zarejestrowaniem się w PUP należało przepracować 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego były opłacane składki na Fundusz Pracy.

Przepracowanie 365 dni oznacza bycie zatrudnionym przez okres 365 dni, z minimalnym krajowym wynagrodzeniem, czy chodzi tutaj o ilość dni roboczych w których się pracowało (czyli nie liczą się soboty, nie dziele i święta)?

Oznacza bycie zatrudnionym przez rok, czyli 12 miesięcy, czyli 365 dni kalendarzowych.

Czyli, jak rozumiem, jeśli poszedłbym po zakończeniu obecnej umowy pracować przez rok na 1/4 etatu z wynagrodzeniem 1/4 minimalnej krajowej to utracę prawo do zasiłku nabyte przez ostatnie prawie dwa lata na pełnym etacie?

A ten okres 365 dni przepracowanych z minimalnym wynagrodzeniem krajowym musi być ciągłym zatrudnieniem na jednej umowie o pracę, czy może być np. pół roku w jednej firmie, i potem od razu pół roku w innej?

ladovnik napisał:
może być np. pół roku w jednej firmie, i potem od razu pół roku w innej?
Może tak być. Liczy się łącznie, byleby w sumie było 365 dni kalendarzowych w ostatnich 18 miesiącach.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, teraz już wiem na czym stoję.

Powrót