Kiedy odprowadzić podatek dochodowy od pracy na 1/2 etatu?

• Autor wątku Autor wątku izi0808
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izi0808

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,Mam problem dotyczący płacenia podatku dochodowego.Prowadzę od lat działalność gospodarczą.Od przyszłego miesiąca dodatkowo rozpoczynam pracę na 1/2 (wynagrodzienie=najniższa krajowa).Przy załatawianiu formalności w pracy podpisałem oświadczenie,żeby pracodawca-z uwagi na fakt,że prowadzę działalność-nie będzie potrącał z mojego wynagrodzenia podatku dochodowego.Wszystko dobrze, tylko nie wiem, jak to rozliczać-tzn.kiedy ten podatek odprowadzić do US.Czy miesięczny dochód mój mam doliczać do dochodu z działalności i odprowadzać łącznie zaliczkę na podatek dochodowy czy rozliczam to raz w roku-w PIT?Nie wiem też jak rozliczać składki ZUS (ub.społeczne i f.pracy),które będzie za mnie płacił pracodawca.Przcież nie mogę ich wprowadzić w koszty.Może ktoś ma taką wiedzę i mi pomoże.Będę wdzięczny...

Nie wiem po jakie licho Pan podpisywał takie oświadczenie.
Będzie Pan zarabiał na 1/2 etatu 638 zł (1/2 z 1276 zł).
Z tego pracodawca potrąci 87,47 zł ubezpieczenia społecznego i 32,78 zł ubezpieczenia zdrowotnego. Przy tak niskiej kwocie brutto zaliczki na podatek nie będzie.
Jeśli działalność gospodarczą prowadzi Pan na zasadach ogólnych (skala podatkowa) wówczas roczne rozliczenie działalności i etatu będzie na druku PIT-36.
W ciągu roku nie może Pan w koszty firmy zaliczać składek z umowy o pracę.

Dziękuję za odpowiedź.Może nieprecyzyjnie to ująłem-na umowie o pracę mam kwotę 2.200zł.czyli otrzymam 1.100zł.+20%za wysługę lat i dodatek premiowy (ca 8%).Umawiałem się że "na rękę" będę otrzymywał 1.100 zł. a z tego co widać chyba będzie mnie, co?
A czy mogłem nie podpisywać takiego oświadczenia dotyczącego nie odprowadzania przez pracodawcę podatku-formularz był tak sformułowany,że myślałem że to jest obligo przy prowadzonej działalności gospodarczej.Jeszcze jedno pytanko. Czy składka ZUS którą sam jestem zobowiązany odprowadzać nadal będzie pomniejszać zaliczkę na podatek dochodowy odprowadzany z działalności gospodarczej?

Niech Pan sobie "precyzyjnie" przypomni co podpisywał i jakie są zapisy umowy o pracę, bo nie ma sensu odpowiadać, jeśli dane które Pan podaje są zmieniane po udzieleniu odpowiedzi. Trzeba najpierw zastanowić się a potem pisać.

Jeśliby Pan się dobrze wczytał, nie nic się nie zmieniło w warunkach o których pisałem pierwszy raz. Pisałem, że wynagrodzenie na 1/2 etatu to będzie najniższa krajowa a nie jak Pan "dopowiedział 1/2 z najniższej krajowej.Pierwsze pytanie kierowałem przed podpisaniem umowy o pracę ale po podpisaniu oświadczenia.Kierując pytanie liczyłem na zrozumienie i odpowiedź kogoś, kto ma orientację w temacie a nie na pogarliwe i niegrzeczne uwagi.

Powrót