Kiedy ojciec może odebrać mi alimenty??

• Autor wątku Autor wątku Misteria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misteria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę Was o pomoc!

Mój ojciec wniósł pozew o odebranie mi alimentów, które mam zasądzone.

Pracuję na umowę zlecenie i studiuję na V roku. Z rentą po mamie moje dochody to około 1000 złotych, przy czym w wakacje to było około 400 złotych.

Ojciec ma zasądzone alimenty na 300 złotych miesięcznie, z czego ja opłacam część mieszkania (jest to udokumentowane przez spółdzielnię).

Mieszkamy wspólnie. Czy sąd może mu odebrać alimenty przed skończeniem studiów? A jeśli tak, to od kiedy może mi je odebrać? Jak dojdzie do rozprawy, istnieje jakaś linia obrony, którą mogłabym się posłużyć?

Poza tym, czy sąd będzie sprawdzał moje zarobki? Mam możliwość otrzymywania wypłaty "do ręki", ale nie wiem, czy cokolwiek to da, skoro mam umowę zlecenie:(

Błagam, proszę o pomoc!

witam mam pytanie sąd zasądził na rzecz mojego bylego alimenty i płaciłam je regularnie na dziecko od ok roku teraz dziecko mieszka juz od czterech miesiecy ze mna ale za tydzien przeprowadza sie do ojca a ja od poczatku jak dziecko zamieszkało ze mna nie dostałam grosza od niego jak te pieniadze za te 4 miesiace odzyskac prosze o pomoc

Miejsce zamieszkania dziecka jest przy ojcu - tak zrozumiałam i to do rąk ojca dziecka płaciłaś alimenty, zasądzone? Jeśli tak to nie ma obowiązku płacić Tobie za te cztery miesiące kiedy dziecko było z Toba.

no to jak to ja ledwo wiąże koniec z koncem on szaleje po dyskotekach i mam jeszcze mu płacic???cztery miesiace temu wyzucił dziecko z walizkami teraz dziecko mieszka ze mna i co nic nie moge zrobic???

Czy miejsce zamieszkania dziecka jest ustalone sądownie?
Należało w takim razie wnieść wniosek o zmianę miejsca zamieszkania dziecka na "przy matce", zwolnienie z obowiązku alimentacyjnego matki względem dziecka i złożyć wniosek o alimenty od ojca dziecka na małoletniego/tnią.

Ostatnia edycja:
Powrót