Kiedy podpisanie nowej umowy? W tle bardzo dużo urlopu.

• Autor wątku Autor wątku 18%
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

18%

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Szanowni Państwo.
Z dniem 31.12.2024 kończy mi się umowa o pracę na czas określony. Podobno nowa ma być formalnością, ale w obliczu różnych dziwnych akcji z ostatniego miesiąca nic nie jest naprawdę pewne. Inna sprawa, że sam zastanawiam się czy kontynuować pracę w tej firmie.
I tu pytanie.
Kiedy powinienem otrzymać nową umowę? Wiem że zgodnie z przepisami w ogóle nikt nie musi mnie informować ani o końcu umowy (jeśli bym zapomniał) ani o tym kiedy do podpisania będzie nowa, LECZ...
Mam chyba 22 dni urlopu i w przeciwieństwie do większości nie interesuje mnie ewentualny ekwiwalent. Jeśli mam kończyć pracę to de facto cały grudzień mam już wolny.
I teraz zagadka: co jeśli w np trzecim tygodniu grudnia dowiem się że moja umowa nie zostanie przedłużona? Co z urlopem, który pozostaje niewykorzystany a za który nie interesuje mnie ekwiwalent?
Czy powinienem się domagać jasnej odpowiedzi i np nowej umowy do podpisania już w listopadzie? (Oczywiście z datą o 01.01.2025)

Może warto po prostu pogadać. Spytać najzwyczajniej szefa. Poza tym przecież nawet jak ci ją dadzą to nikt nie każe jej podpisywać. Chcesz urlop to złóż wniosek. Pamiętaj że pracodawca może się zgodzić albo i nie

Powrót