kiedy prawnik przygrywa sobie z nami w kulki

• Autor wątku Autor wątku aranic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aranic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam wszystkich, mam taką sprawę,

pewien prawnik którego zatrudniłem do zajęcia się moją sprawą od jakiegoś czasu zaczął zaniedbywać swoje obowiązki,, po jakimś czasie zaczął też oszukiwać mnie w drobnych rzeczach dotyczących sprawy ,, (co zbadałem, przykładowo, zapewniał że wysłał takie a takie pismo a naprawdę nigdzie takie pismo nie zostało złożone)

potem zaczął mnie zwodzić różnymi także zapewnieniami które nie miały pokrycia w faktach a teraz już bezczelnie lekceważy , np. umawia się na spotkanie a w ostatniej chwili coś mu wypada, umawia się telefonicznie na dany termin a gdy dzwonię okazuje się że nie może gadać, obiecuje oddzwonić ale również nie daje znaku życia ,, tak już kilka razy

mówiąc szczerze zbrzydło mi to i chciałbym go pociągnąć do odpowiedzialności za takie oszukiwania i zwodzenia.

jak wyegzekwować od takiego pełnomocnika wykonywanie jego obowiązków ? jak można go ukarać za takie postępowanie jak opisałem ? czy są na to jakieś artykuły prawne ??

Czy ten prawnik to adwokat lub radca prawny? Bo jeżeli nie, to nie obowiązują go np. zasady etyki tych zawodów i nie ma też możliwości zgłoszenia ich naruszenia samorządom zawodowym.

jeżeli jest członkiem którejś z w/w korporacji to napisz skarge do własciwej rady adwokackiej bądź izby radców prawnych. Jezeli nie jest to pozostaje ci tylko (o ile jego działalnie bądź zaniechanie wyrządziło ci szkodę) ściganie go np. o zwrot kasy i ewentualnie pozwanie go do sadu. ale tu muszisz wylazać że poniosłeś szkodę i to z jego winy.

Dodam że adwokata i radcę prawnego oczywiście też masz prawo pozwać do Sądu o odszkodowanie jeżeli potrafisz wykazać, że na skutek jego działania. które np. nie cechowało się należytą starannością, poniosłes szkodę.

tak, to radca prawny

tyle że on pracuje w korporacji w której pracuje mnóstwo prawników różnej kategorii w tym radcy prawni adwokaci, innych kategorii prawnicy itd. ...

jeśli tak działa jego korporacja -> że interesant kogoś zatrudnia ,, ich człowiek (prawnik) bierze pieniądze a następnie olewa sprawę to trudno ich będzie (korporację tą) pociągnąć do odpowiedzialności ponieważ trzebaby się zmagać z całym ich stabem prawników ... a oni mają przewagę i zawsze ze wszytskiego się obmyją...

zgłosić to do samorządu zawodowego ... ale co to da właściwie ?

--------
żadnej poważnej szkody mi to nie wyrządziło .. jedynie zaniedbanie moich interesów (co może również dopprowadzić do ich zniszczenia) ... i przedłużenie ich w czasie (na początku zrobił coś niecoś ale potem totalnie to olał) bo chyba kogoś innego będe musiał wziąść na jego miejsce...

---
jedynie więc pozostaje skarga do izby radców prawnych ... ale jakie są postępownia tego, co tam jest robione dalej z tą skargą gdy już ją się złoży ... do czego oni mogą tego radcę zmusić ... czy mogą go np. zmusić do oddania mi pieniędzy?

Czeka go wówczas postępowanie przed sądem dyscyplinarnym.

Proszę poszukać odpowiedniej izby radców prawnych, do której należy dany radca. Do tej izby może pan złożyć zawiadomienie o naruszeniu zasad etyki przez radcę. Trafi ono do rzecznika dyscyplinarnego, który nadaje sprawie dalszy bieg.

Wobec radcy mogą zostać orzeczone kary dyscyplinarne, ale nie ma to wpływu na zwrot panu pieniędzy. Tego może pan dochodzić przed sądem lub spróbować porozmawiać z radcą.

Mam taki sam problem z adwokatem jak napisałeś ara...

Lasagne: w takim razie też pozostaje zawiadomienie okręgowej rady adwokackiej.

Tylko może jednak najpierw porozmawiać z tym pełnomocnikiem. W końcu to on jest profesjonalistą i często jest tak, że oczekiwania klientów (domaganie się dokonania danych czynności, zgłoszenie dowodów, czy "powiedzenie" tego czy tamtego) całkowicie są nieistotne a często wręcz szkodliwe dla wyniku danej sprawy.

ale on podobno kłamał i nie przychodził na postkania :D

Powrót