Kiedy przedawniają się odsetki od zapłaconej kwoty.

• Autor wątku Autor wątku carpetmonster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carpetmonster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Byłem studentem zaocznym politechniki. Skreśliłem się w połowie 2015 roku, odebrałem dokumenty, miałem czyste konto (specjalnie o to pytałem w dziekanacie żeby nie mieć później problemów i zamieszania). Jakiś czas później, w lutym 2016 nagle na maila dostałem informację iż uczelnia naliczyła mi odsetki ze względu na to że gdy jeszcze byłem studentem opłaciłem dwa semestry z opóźnieniem. (były to odsetki naliczone od opóźnienia). Nie zapłaciłem.
Minęły 3 lata, w marcu tego roku odezwała się do mnie firma windykacyjna próbujące odzyskać pieniądze w imieniu uczelni.
Czy mam rację sądząc że po 3 latach odsetki się przedawniły i firma próbuje ściągnąć ze mnie przedawnioną opłatę?
Jakie pismo powinienem do nich wystosować?

Często słyszymy o sytuacji, w której listem poleconym z kosztem wysyłki za kilka złotych przychodzi wezwanie do zapłaty np. 0,06 groszy. Możliwe, że masz podobną sytuację i koszty strat mają się nijak do zysku. Odsetki przedawnione nie uchronią Cię od handlu tym długiem z jednej FW do następnych. Każda będzie doliczała swoje koszty, później trafisz do baz dłużników, będziesz zmuszony do niespokojnego życia i pilnowania spaw w sądzie. Teoretycznie masz prawo bronić swojego stanowiska tylko pytanie, czy to ma sens? To nie może być duża kwota … Odsetki są przedawnione, odpisywanie i wszelki kontakt z FW mija się z celem. Tam nie pracują normalni ludzie tylko odczytywacze formułek wg procedur z domieszką chamstwa w głosie obliczonym na wytrącenie Cię z rówowagi z końcówką monologu: "to kiedy Pan zapłaci, dzisiaj do godz. 16:30, czy jeszcze do 15:50?

Ostatnia edycja:
Powrót