Kiedy skazany nie otrzyma korespondencji-prośba o pilną pomoc

• Autor wątku Autor wątku maanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maanty

Art.105
§ 4.
Dyrektor zakładu karnego podejmuje decyzje dotyczące zatrzymania korespondencji w zakładach karnych typu zamkniętego i półotwartego, a w zakładach karnych typu półotwartego także cenzurowania korespondencji oraz kontrolowania rozmów w trakcie widzeń i rozmów telefonicznych, z wyjątkiem przypadków określonych w art. 8 § 3 oraz w art. 8a § 2 i 3, jeżeli wymagają tego względy bezpieczeństwa zakładu lub porządku publicznego, powiadamiając o tym sędziego penitencjarnego oraz skazanego. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić na przekazanie skazanemu ważnej wiadomości zawartej w zatrzymanej korespondencji.
Mam pytanie kiedy ten przepis ma zastosowanie. Dzisiaj doszedł do zk list polecony do skazanego który ja wysłałam. Zawsze skazany dzwonił do mnie w dzień dojścia listu, a dzisiaj cisza. I tak się zastanawiam czy list został zatrzymany czy po prostu jest opóźnienie w przekazaniu listu?
Proszę o pomoc.

A skąd to mamy wiedzieć, może adresat nie może zadzwonić, może mu się niechce, może coś przeskrobał i ma zakaz otrzymywania korespondencji.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Jaki zakaz?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

No dobrze może nie zakaz a karę i chodziło mi o to ile ta kara może trwać? Bo w przepisie nie ma nic na ten temat. Czyli mogę zakładać że może trwać np. tydzień czy tam miesiąć ale może trwać już do końca odsiadki. Ale mi chodzi głównie o to co musiało się stać ( o ile coś się stało bo może być też opóźnienie w przekazaniu listu) aby taka sytuacja nastąpiła.

Z przepisu jasno wynika że mogą korespondencję zatrzymywać. Mnie interesuje to kiedy to ma miejsce i na jak długo?

Bardziej pytałam użytkownika andrew_1975 o to czy taki zakaz jest w ogóle możliwy.Tak czy inaczej kary dyscyplinarne wymierzane są na okres góra trzech miesięcy oprócz pobytu w celi izolacyjnej(tu krócej).Ale to że dziś nie otrzymał tego listu jeszcze o niczym nie swiadczy.

Powrót