Kiedy sprzedajacy ma obowiązek odebrania ?

• Autor wątku Autor wątku harmac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harmac

Użytkownik
Odpowiedzi
133
towaru od kupującego przez internet?
Chodzi mi po taką sutuację. Jestem producentem sportowych tłumików robionych na indywidualne zamówienia. mam w związku z tym pytanie czy taki towar sprzedawany w internecie (allegro itp) podlega zwrotowi? Czy sa jakieś przepisy to regulujące?

dzieki za odpowiedzi

Chyba jedynie klauzule indywidualnie uzgodnione. Mozna tu zamiescic iz towar jest robiony dla scisle okreslonego klienta, ktory nie bedzie juz mozliwy do sprzedania nikomu innemu. Tutaj zamiescic ze z tego powodu nie mozliwe jest odstapienie od umowy na podst. ustawy o ochronie niektorych praw konsumenckich (ktora mowi o prawie odstapienia od umowy, przez konsumenta w terminei 10 dni od daty zakupu ). Oczywiscie dalej pozostaje sprawa rekojmi za wady, ktorej nie da sie wylaczyc. Mowi o tym art 385 ze znaczkiem 3 podpunkt 2.

Art. 10 ust 3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
pkt 4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą

USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

Dalej, podobnie jak przedmówca, uwazam ze pozostaje jeszcze kwestia rękojmi w przypadku gdy przedmiot ma wady. Uważam, iż zawarto w tym przypadku raczej umowę o dzieło niż sprzedaż więc w moi mniemaniu przepisy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się.

Powrót