kiedy termin spłaty???

• Autor wątku Autor wątku malutka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
malutka26

malutka26

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 250
mam taką sprawę:: mój mąż jest obecnie w aś ma kilka spraw jedna z niż zakończyłą się dziś wyrokiem oprócz kary sąd nakazal w ciągu 4 lat splatę zadlużenia na rzecz banku...teraz pytanie od kiedy sie liczy te 4 lata na spłatę? od momentu uprawomocnienia sie wyroku? czy z chwilą kiedy opuści areszt? a jeśli w innej sprawie dostanei wyrok do odsiadki bez zawiasów to czy te 4 lata na spłatę zadluzenia będzie się liczyło od momentu opuszczenia zk?

Termin liczy się od uprawomocnienia się wyroku. Dodam, że bank ma prawo dochodzić zapłaty także wcześniej - przed sądem cywilnym.

no ok ale jak ktoś siedzi w aś czy zk to jak ma spłacić skoro nie może pracować? co mozna zrobić by zyskać na czasie?

a wniosek o ewentualne rozlozenia na raty kierować do sądu czy zweracać siez tym do pokrzywdzonego? czy na taką formę musi się zgodzić pokrzywdzony?

Z punktu widzenia Sądu karnego to de facto już są raty, bo skazany ma 4 lata by zapłacić i może to robić w dowolny sposób byle w tych 4 latach się zmieścić.

Natomiast jeśli pokrzywdzonemu nie podoba się tak długi termin to - jak napisałem wyżej - może wytoczyć pozew o zapłatę przed Sąd cywilny i wówczas ma szansę że uzyska podstawy do wcześniejszej egzekucji należności. Oczywiście występowanie z takim pozwem ma niewielki sens jeśli dłużnik nie ma majątku i siedzi dodatkowo w więzieniu. Ale ocena i decyzja należy do pokrzywdzonego.

a co będzie jeśli sie w tych 4 latach nie zmieści??? a czy jak on siedzi to np ja mogę pomoć i splacać jakoś tymi ratami?

Jeśli się nie zmieści to:
- Sąd karny może np. zarządzić wykonanie zawieszonej kary (o ile będzie jeszcze czas na to i o ile kara jest w ogóle warunkowo zawieszona, ale skoro Sąd dał termin naprawienia szkody to zapewne jest). Zarządzenie kary będzie możliwe jeśli Sąd uzna, że skazany nie płacił mimo że miał możliwości spłacania długu - czyli, że nie płacił ze złej woli.
- pokrzywdzony po tych 4 latach - nawet bez wytaczania osobnej sprawy przed Sąd cywilny - na podstawie samego wyroku karnego - może wszcząć egzekucję komorniczą długu co grozi skazanemu dodatkowymi kosztami.

a czy ja mogę spłacać ratami to zadluzenie póki on jest w aś?

Ostatnia edycja:
Powrót