Kiedy wierzyciel opłaca koszty postępowania

• Autor wątku Autor wątku Sixter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sixter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Szanowni Forumowicze,

na wstępie szybkie wprowadzenie:
- okradziono mnie na 507 PLN wiele lat temu (internetowe oszustwo);
- otrzymałem tytuł wykonawczy;
- wysłałem go do komornika;
- trochę później dostałem informację że nie udało się 'znaleźć' środków/majątku z których można zwrócić należną kwotę, więc dopóki nie opłacę kosztów dalszego postępowania nic nie będzie dalej robione.

I prawdę mówiąc na tym etapie chciałem sprawę zostawić, już dawno przebolałem te pieniądze, korespondencja do sądu i komornika również trochę mnie kosztowała (sąd wysłał tytuł najpierw bez pieczątki, później bez wpisanego numeru pesel, oczywiście dowiadywałem się o tym dopiero po wysłaniu całości do komornika, no było z tym sporo zabawy), także prościej było to po ludzku zostawić.

Dzisiaj natomiast otrzymałem wezwanie do zapłaty od komornika - koszty postępowania egzekucyjnego na łączną kwotę 97 PLN. Z uzasadnieniem, że nastąpił "zbieg egzekucji" w stosunku do wynagrodzenia za pracę i inny komornik jest właściwy do prowadzenia dalszego postępowania.

I tutaj moje pytanie - co powinienem w takiej sytuacji zrobić, i czy to jest normalny proces postępowania?
Z tego co czytałem przed zgłoszeniem się do komornika, to dłużnik powinien być obciążony kosztami egzekucji, nie wierzyciel?

Czy powinienem teraz "opłacić" pierwszego komornika, wysłać wszystkie papiery do "drugiego" komornika (tego od dzisiaj właściwego) i on zwróci te koszty 'jeśli' będzie w stanie zająć jakiś majątek dłużnika?
A jeśli nie - to pewnie jego też będę musiał opłacić i tak aż do skutku lub wycofania wniosku o egzekucję?

Bo zaczyna mi to przypominać zabawę w kotka i myszkę - będę teraz przerzucany od jednego, do drugiego komornika płacąc za każdym razem 1/5 kwoty, jednak mam nadzieję że po prostu coś mi umyka i ktoś z Państwa będzie w stanie wskazać prawidłowe zachowanie w takiej sytuacji.

Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny!

Powrót