Kiedy wygasa pozwolenie na budowę

• Autor wątku Autor wątku czerep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czerep

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam otóż taki problem. Zakupiłem działkę od pewnego Pana, który miał pozwolenie na budowę, kiedy ja chciałem uzyskać zgodę na budowę w urzędzie powiedziano mi że należy czekać 3 lata aż jego pozwolenie wygaśnie. Tu jest moje zdziwienie, moim zdaniem pozwolenie na budowę powinno wygasać wraz z wykupem gruntu. Jeśli ten Pan dalej posiada pozwolenie na budowę to będzie mógł mi wjechać buldożerem na teren a ja nic nie będę mógł zrobić. I tu pytanie czy rzeczywiście muszę czekać na to aż jego pozwolenie na budowę wygaśnie????

Proszę zwrócić się do urzędu z wnioskiem o stwierdzenie wygaśnięcia tej decyzji ze względu na jej bezprzedmiotowość na podstwaie art. 162 § 2 pkt 1i uzasadnić konieczność stwierdzenia wygaśnięcia swoim interesem prawnym.

ewentualnie o jej uchylenie: cyt "Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio".

Tak na marginesie, to nie wiem dlaczego nie chcą Panu wydac pozwolenia na budowę ze względu na to że tamto obowiązuje, bo to nie jest rzadna przeszkoda do jego udzielenia Panu.
Prosze wysłać pismo do UG z pytaniem, na jakiej podstawie nie jest mozliwe udzielenie Panu pozwolenia. (Wazne żeby wysłać pismo a nie zadzwonić, bo przez telefon urzędnicy mówią różne dziwne rzeczy, niezawsze zgodne z prawdą ;))

Na pewno poinformuje o dalszych krokach, mam nadzieje że to była po prostu niedoinformowana urzędniczka i wszystko pójdzie już teraz gładko.

jedyne w tej sytuacji to:

art. 37 PB - decyzja wygasa jeżeli przerwano roboty na czas dluższy niż 3 lata

Z odpowiednim wnioskiem należy zwrócić się do organu wydającego pozwolenie

Albo można też przenieść pozwolenie na siebie i budowac

art. 40 PB

wymagana m.in. zgoda stron

ps. w nowym PB już tego nie bedzie, tzn. jeśli się kupilo dzialkę z pozwoleniem i zapomnialo przed kupnem zalatwic sprawę ze zbywcą - nie trzeba bedzie za nim biegać

Zaza, zastanawiam sie dlaczego nie chcą mu wydac pozwolenia.
Przecież zgodnie z prawem, jeżeli złoży wniosek i spełnia inne warunki wymienione w ustawie to muszą mu ten wniosek rozpatrzyć!?

Nie zachodzi tu przecież tożsamość podmiotowa i przedmiotowa sprawy, tzn. zasada że w tej samej sprawie mozna wydać tylko jedną decyzję.!

Na marginesie, chyba nie mylę się że bez prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (czyli tytułu własności itp.) tamto pozwolenie nie może zostać wykonane ?

1. teoretycznie oczywiście wydania pozwolenia odmówić nie można

2. prawo dysponowania nieruchomością jest konieczne do wydania pozwolenia na budowę - i w sensie administracyjnym budowa w tym przypadku na cudzym gruncie przez inwestora określonego w pozwoleniu na budowę bylaby prawidlowa (cywilnym przy sprzeciwie oczywiscie nie)

Jasne, czyli bez zgody właściciela nie mozna nic wybudować.

No tak tamten Pan nie zamierza się tam budować ale tu chodzi o to abym ja mógł rozpocząć budowę, bo czekanie 3 lata jakoś mi się nie widzi.

Niech Pan napisze to pismo, o którym pisałem, z pytaniem do gminy na jakiej podstawie nie może Pan uzyskac pozwolenia (niech się Pan powoła na to że taką informację otrzymał Pan od urzędnika - że ze względu na to że ktoś inny uzyskał pozwolenie dla tej działki musi Pan czekać 3 lata aż tamto wygaśnie).

Zobaczymy co odpiszą... i coś poradzimy:smile:

Ostatnia edycja:
Powrót