Kiedy zasiłek?

• Autor wątku Autor wątku killall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

killall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam pytanie. Jeśli od dnia 27.11.2014 jestem zarejestrowana na bezrobociu, to kiedy otrzymam pierwszy zasiłek?
Również chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli z dniem 30.09.2014 zakończyłam pracę i rozwiązałam ją za wypowiedzeniem pracownika muszę czekać dodatkowo 90dni? Dla mnie to śmieszne z ważywszy na to, że nie rozwiązałam umowy dla widzi mi się, a z powodu katastrofalnych warunków pracy i mobbingu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Co masz wpisane w świadectwie pracy jako podstawę prawną ustania stosunku pracy?
killall napisał:
Dla mnie to śmieszne z ważywszy na to, że nie rozwiązałam umowy dla widzi mi się, a z powodu katastrofalnych warunków pracy i mobbingu.
Czy zostało to orzeczone wyrokiem sądu?

nie. nikt tej kobiety nigdy nie podal do sadu ani do pipu po prostu ludzie sie zwalniaja.

killall napisał:
nie. nikt tej kobiety nigdy nie podal do sadu ani do pipu po prostu ludzie sie zwalniaja.
Czyli katastrofalne warunki pracy i mobbing to póki co tylko pomówienia, których PUP nie ma absolutnie prawa uwzględniać przyznając prawo do zasiłku.

Bezdyskusyjnie zasiłek przysługuje po 90 dniach od dnia rejestracji w PUP (czyli od 25 lutego 2015) i o te 90 dni też będzie skrócony okres jego pobierania. A więc pierwszy zasiłek otrzymasz w marcu (do 14-tego marca) za okres 25-28 luty. Zasiłek za pełny miesiąc otrzymasz dopiero w kwietniu (do 14-tego kwietnia) za marzec`2015.

Ostatnia edycja:
Jeśli w niedalekiej przyszłości np. w przeciągu miesiąca - dwóch uda mi się znaleźć pracę bez pomocy PUP jest szansa na dodatek aktywizacyjny, czy także mi nie przysługuje gdyż nie mam zasiłku do 25.02?

Dopóki jesteś w okresie karencji tj. do 25.02.2015 r., dodatek aktywizacyjny nie przysługuje.

Mam pytanie odnośnie zasiłku itp. Jeśli podejmę pracę np w przyszłym tyg. tj. 11 marca (mam szkolenie, ale nie wiem czy dostanę już umowę i zacznę pracę od dnia nast.) to czy zostanie zapłacony mi zasiłek za dni w których nie obowiązywała mnie karencja? do dnia 25.02.15 nie miałam płaconego zasiłku, więc nie wiem czy będę miała jakiekolwiek pieniądze za ten czas (po) kiedy nie pracowałam... I oczywiście drugie pytanie, czy teraz obowiązuje mnie dodatek aktywizacyjny, gdyż sama znalazłam pracę (z resztą żadnej mi nie proponowano). Z góry dziękuję za wszelkie informację.
ps. Z tego co wiem to wypłaty się zaczynają od 14 do 18 dnia miesiąca.

Ostatnia edycja:
Powrót