Kiedy zostaje się studentem

• Autor wątku Autor wątku borob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

borob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Proszę o info kiedy rozpoczyna się nauka na studiach wyższych?

W momencie podpisania umowy raczej nie, bo w samej umowie jest pkt:

Umowa ulega rozwiązaniu jeżeli student nie podejmie nauki, tj. nie stawi się do Uczelni do dnia 20-tego miesiąca, w którym rozpoczyna kształcenie i nie usprawiedliwi swojej nieobecności oraz nie ureguluje pierwszej raty czesnego.

Jakie czynności decydują o przyznaniu statusu studenta/rozpoczęcia nauki? Odbiór legitymacji, indeksu, pojawienie się na pierwszych zajęciach? Chodzi mi o zinterpretowanie cytatu jw.

Czy to podchodzi pod moje pytanie - źródło Prawo o szkolnictwie wyższym?
Art. 170.
Osoba przyjęta na studia nabywa prawa studenta z chwilą immatrykulacji i złożenia
ślubowania, którego treść określa statut uczelni.

Sprawa dość pilna.

Ostatnia edycja:
Wskazany 170 p.s.w. to określa - z chwilą immatrykulacji i złożenia ślubowania.

moim zdaniem studentem uczelni formalnie zostaje się z chwilą wydania decyzji o przyjęciu na studia, a ustawa w art. 170 mówi o momencie nabycia praw studenta

Witam, ponawiam pytanie, bo widzę 2 sprzeczne odpowiedzi - kiedy otrzymuje się status studenta w koncu ? czy jak dostane decyzje o przyjeciu czy w dniu rozpoczęcia studiów? to jest różnica około miesiąca.....

Z tego co mam zapisane w notatkach z prawa administracyjnego wynika, że z chwilą immatrykulacji, złożenia ślubowania i otrzymania indeksu nabywa się prawa studenta, co jest równoznaczne z uzyskaniem statusu studenta.

Odpowiadając zatem na pytanie: w dniu rozpoczęcia studiów.

Powrót