Kierowanie pojazdu bez uprawnień - co mi grozi?

• Autor wątku Autor wątku wojtek1310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek1310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Mam nadzieje że mi pomożecie. Zdarzyła mi się taka przykra sytuacja. Mam 17 lat, za niecałe 3 miesiące będzie 18 i jestem w trakcie robienia kursu na prawo jazdy. Jadąc z tatą samochodem (tata jest po 2 zawałach) zabolało go serce i musiał zażyć nitroglicerynę która działa po jakimś czasie (o ile w ogóle zadziała). Więc poprosił mnie żebym poprowadził samochód aż się zacznie teren zabudowany (bo tel. nie miał zasięgu), oczywiście z przyjemnością się zgodziłem, więc chyba można to uznać jako ratowanie życia (a to chyba jest dopuszczalne bez uprawnień). Niestety po drodze zatrzymała nas straż graniczna i niestety wszystko ma trafić do sądu grodzkiego:( . Nie wiem co mi za to grozi, czy mam jakieś szanse żeby wygrać, na razie przede mną przesłuchania itp. Wszyscy zaglądający tu drodzy Prawnicy, proszę napiszcie co o tym sądzicie... :what:

No może podnieść Pan tą sytuację w sądzie, a czy sąd Panu uwierzy to trudno powiedzieć. Tak czy siak jesli uwierzy, to na pewno wpłynie to na Pana odpowiedzialność.
A w ogóle to grozi Panu grzywna(art.94 kw), Pana tacie też(art.96kw).
Proszę sobie jeszcze przeczytać art.16 tej ustawy.
Pozdrawiam.

uuuu, a jakie to mniej więcej koszty? Tata oczywiście na rozprawe weźmie ze sobą niezbędne papiery które stwierdzają o jego chorobie. Czy grozi mi za to również odroczenie możliwości wydania prawa jazdy? A jeśli zrobie prawko (i już odbiore), przed zapadnięciem tego wyroku, to zostanie mi zabrane? Jak to jest?

Można ewentualnie spróbować skorzystać z tzw. "stanu wyższej konieczności":

Przepis prawny:
Art. 16 Kodeksu Wykroczeń:
§ 1. Nie popełnia wykroczenia, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane.

Jeżeli uzyska Pan prawo jazdy to ewentualne skazanie za czyn określony w art. 94 Kodeksu Wykroczeń:
"Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia(...)", nie spowoduje odbioru prawa jazdy, bowiem przepis ten nie przewiduje możliwości orzeczenia środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.....

Powrót