Kierownik budowy - kara podatki

• Autor wątku Autor wątku Karollks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karollks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zauważyłem takie coś, że kierownicy budów chodzi tu głownie o domki jednorodzinne nie odprowadzają podatku. Biorą powiedzmy 3000 zł, podatek dochodowy 18% to około 600 zł. Wpisują się oni w dziennik budowy, więc US łatwo może sprawdzić jaki kierownik ile prowadzi domków (nadzór budowlany) i czy odprowadza podatek. Powiedzmy, że rocznie ma 10 domków - nie odprowadzi zatem około 6000 zł podatku, pytanie:

1. US sprawdza to po 5 latach, 30000 zł nieodprowadzonego podatku, jaka może być kara? Zapłata zaległych 30000 zł?

2. Kierownik mówi, że prowadził budowę "charytatywnie", US pyta osób, którym prowadził one mówią, że zapłaciły 3000 zł, co wtedy? Powiedzmy zapytał kilka osób i one powiedziały zgodnie, że płaciły 3000 zł ? słowo przeciwko słowu?

3. Kierownik odprowadza podatek od 1000 zł, ma umowę z inwestorem na 1000 zł, natomiast do ręki bierze 3000 zł. Inwestor zeznaje w US, że płacił 3000 zł, co w takiej sytuacji skoro podatek zapłacony od 1000 zł i umowa na 1000 zł.

Jest to dla mnie istotne, ponieważ sam zamierzam prowadzić podobną działalność, a jak pytałem znajomych to oni z reguły robią to na fuchy i nie mają ani działalności, ani nie płacą podatku. A przecież jest to jak dla mnie bardzo proste do wykrycia. Z góry dziękuję za odpowiedzi!:smile:

Karollks napisał:
... nie odprowadzają podatku. ...
A w jaki sposób to zauważyłeś? Zaglądałeś im do PIT-u?

PS.
Poczytaj o konsekwencjach nieujawniania dochodów, temat omawiany na FP wielokrotnie.

Powrót