Kierunek ekonomiczny / techniczny po studiach prawniczych

• Autor wątku Autor wątku Drozdzista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drozdzista

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Szanowni współforumowicze!

W tym roku kończę prawo (na które poszedłem zaraz po maturze), idzie mi dobrze (nie bardzo dobrze i nie dostatecznie) ale uważam że to trochę za mało, by wyróżnić się w gąszczu kilku tysięcy absolwentów przystepujących każdego roku do testu na aplikację. Zwiększająca się liczba osób z upranieniami radcy / adwokata nie wróży dobrej przyszłości osobom wykonującym te zawody, stąd pojawia się pytanie: jaki kierunek studiów wybrać po skończeniu prawa (tak by móc uciec do przodu).

Nie zwracam się z pytaniem "jak żyć", ale czekam na opinie osób ze skończonymi dwoma kierunkami studiów; w grę wchodzą:

- informatyka stosowana (pozwala mi na to zdana matura z podstawowej matematyki (mimo, że w liceum matematyka była nauczana w wymiarze rozszerzonym, miałem także zaczątki programowania w TP) oraz możliwość dostania się na studia zaoczne na państwowej uczelni - politechnice; nadgonienie zaległosci z matematyki w trakcie pierwszego roku i zrobienie licencjatu; zalety to ciągłe zapotrzebowanie na programistów, administratorów sieci lub baz danych, minus to porwót do matematyki po kilku latach przerwy, znacznie wyższy poziom oraz konieczność samodzielnego poznawania języków programowania, opóźnienie w stosunku do osób po technikach informatycznych lub studiach informatycznych na uczelniach o wyższej renomie, brak możliwości wykorzystania wiedzy i kompetencji miękkich);

- łączenie aplikacji z nauką języków;

- łączenie aplikacji ze studiami podyplomowymi (dopiero gdy pojawi się cień szansy na późniejsze ich wykorzystanie);

- obie powyższe możliwości;

- łączenie aplikacji ze studiami ekonomicznymi licencjackimi (przyznam, że interesuję się ekonomią, przedmioty ekonomiczne zdawałem z przyjemnością), w grę wchodzą studia I stopnia z Finanse I Rachunkowość.

Czekam na opinię osób, które zaczynały jakieś inne studia po skończeniu prawa (niekoniecznie te podane powyżej), albo które kończyły kierunki ekonomiczny oraz prawo.

Pozdrawiam,

D.

Cześć!

Ja mam odwrotnie, najpierw inż. geodeta, trochę pracy i zaoczny mgr prawa.
Kombinacja pozwala łatwo znaleźć dobrą pracę (ciekawą i dobrze płatną), ale trzeba się liczyć z koniecznością dalszej nauki -dożywotnio...
Tylko z pieczątką kłopoty - mgr i inż. :D

Powrót