K
kareig52
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam. Pod koniec września 2020 roku kupiłem w stacjonarnym sklepie nowy rower u jednego z dystrybutorów marki ***. Po równych 5 miesiącach od zakupu zauważyłem pęknięcie na rurze sterowej widelca wykonanego w włókna węglowego. Pęknięcie powstało przez zamontowanie w rurze sterowej wątpliwej jakości ekspandera. Ekspander umożliwia m.i.n. Bezpieczne zamontowanie mostka na rurze sterowej wykonanej z włókna węglowego poprzez rozłożenie naprężeń ja jej większą powierzchnię rozpierającą rurę sterowa co skutkuję brakiem jej wystarczającego podparcia na całej wysokości zamontowanego mostka. W wielkim skrócie producent źle dobrał do siebie części przez co powstało pęknięcie. Po konsultacji z innymi użytkownikami tego modelu na grupach na fb dowiedziałem się że mój przypadek nie jest odosobnionym przypadkiem a gwarant odrzuca reklamację twierdząc że uszkodzenie powstało przez niewłaściwe użytkowanie konsumenta co jest nie prawką ponieważ rower został źle skonstruowany. Drugą sprawą są strzały dochodzące z tylniego koła średnio 4 razy na jazde przejechane 5km. Przed zakupem przejechałem rowerem może 100m więc było to niemożliwe do wykrycia przed dokonaniem zakupu. I tu pojawiają się moje pytania.
1. Czy z reklamacją powinienem udać się do sprzedawcy czy producenta skoro wina leży po stronie producenta a ten w warunkach gwarancji napisał że gwarantem jest punkt dystrybucji który sprzedał rower?
2. Producent w warunkach gwarancji napisał że samodzielne skręcanie roweru oraz wprowadzanie zmian konstrukcyjnych wiąże się z utratą gwarancji. Idąc tym tokiem rozumowania zmiana dętki wiąże się z utraceniem gwarancji. Czy stracenie gwarancji jest rownoznacze z utratą prawa do reklamacji z tytułu rękojmi?
3. Czy w mojej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie reklamacja z tytułu rękojmi czy gwarancji?
4. Czy jeśli gwarant odrzuci reklamację z tytułu gwarancji mogę reklamować ponownie z tytułu rękojmi?
5. Czy skoro dokonałem zakupu na miejscu mogę reklamować na odległość?
6. Jeśli napisze maila do gwaranta z reklamacją z tytułu rękojmi/gwarancji to powinienem od razu wysłać sprzęt czy czekać na odpowiedź?
7. Kto ponosi ktoszy transportu gdyby gwarant odrzucił moją reklamację a po zgłoszeniu sprawy do rzecznika praw konsumenta zostałaby przyznana mi racja?
Warunki gwarancji i rękojmi ze strony producenta (serwis przed gwarancyjny wykonałem w autoryzowanym serwisie) : ***
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
moderacja
1. Czy z reklamacją powinienem udać się do sprzedawcy czy producenta skoro wina leży po stronie producenta a ten w warunkach gwarancji napisał że gwarantem jest punkt dystrybucji który sprzedał rower?
2. Producent w warunkach gwarancji napisał że samodzielne skręcanie roweru oraz wprowadzanie zmian konstrukcyjnych wiąże się z utratą gwarancji. Idąc tym tokiem rozumowania zmiana dętki wiąże się z utraceniem gwarancji. Czy stracenie gwarancji jest rownoznacze z utratą prawa do reklamacji z tytułu rękojmi?
3. Czy w mojej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie reklamacja z tytułu rękojmi czy gwarancji?
4. Czy jeśli gwarant odrzuci reklamację z tytułu gwarancji mogę reklamować ponownie z tytułu rękojmi?
5. Czy skoro dokonałem zakupu na miejscu mogę reklamować na odległość?
6. Jeśli napisze maila do gwaranta z reklamacją z tytułu rękojmi/gwarancji to powinienem od razu wysłać sprzęt czy czekać na odpowiedź?
7. Kto ponosi ktoszy transportu gdyby gwarant odrzucił moją reklamację a po zgłoszeniu sprawy do rzecznika praw konsumenta zostałaby przyznana mi racja?
Warunki gwarancji i rękojmi ze strony producenta (serwis przed gwarancyjny wykonałem w autoryzowanym serwisie) : ***
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: