Kilka pytań dotyczących reklamacji roweru

• Autor wątku Autor wątku kareig52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kareig52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Pod koniec września 2020 roku kupiłem w stacjonarnym sklepie nowy rower u jednego z dystrybutorów marki ***. Po równych 5 miesiącach od zakupu zauważyłem pęknięcie na rurze sterowej widelca wykonanego w włókna węglowego. Pęknięcie powstało przez zamontowanie w rurze sterowej wątpliwej jakości ekspandera. Ekspander umożliwia m.i.n. Bezpieczne zamontowanie mostka na rurze sterowej wykonanej z włókna węglowego poprzez rozłożenie naprężeń ja jej większą powierzchnię rozpierającą rurę sterowa co skutkuję brakiem jej wystarczającego podparcia na całej wysokości zamontowanego mostka. W wielkim skrócie producent źle dobrał do siebie części przez co powstało pęknięcie. Po konsultacji z innymi użytkownikami tego modelu na grupach na fb dowiedziałem się że mój przypadek nie jest odosobnionym przypadkiem a gwarant odrzuca reklamację twierdząc że uszkodzenie powstało przez niewłaściwe użytkowanie konsumenta co jest nie prawką ponieważ rower został źle skonstruowany. Drugą sprawą są strzały dochodzące z tylniego koła średnio 4 razy na jazde przejechane 5km. Przed zakupem przejechałem rowerem może 100m więc było to niemożliwe do wykrycia przed dokonaniem zakupu. I tu pojawiają się moje pytania.

1. Czy z reklamacją powinienem udać się do sprzedawcy czy producenta skoro wina leży po stronie producenta a ten w warunkach gwarancji napisał że gwarantem jest punkt dystrybucji który sprzedał rower?

2. Producent w warunkach gwarancji napisał że samodzielne skręcanie roweru oraz wprowadzanie zmian konstrukcyjnych wiąże się z utratą gwarancji. Idąc tym tokiem rozumowania zmiana dętki wiąże się z utraceniem gwarancji. Czy stracenie gwarancji jest rownoznacze z utratą prawa do reklamacji z tytułu rękojmi?

3. Czy w mojej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie reklamacja z tytułu rękojmi czy gwarancji?

4. Czy jeśli gwarant odrzuci reklamację z tytułu gwarancji mogę reklamować ponownie z tytułu rękojmi?

5. Czy skoro dokonałem zakupu na miejscu mogę reklamować na odległość?

6. Jeśli napisze maila do gwaranta z reklamacją z tytułu rękojmi/gwarancji to powinienem od razu wysłać sprzęt czy czekać na odpowiedź?

7. Kto ponosi ktoszy transportu gdyby gwarant odrzucił moją reklamację a po zgłoszeniu sprawy do rzecznika praw konsumenta zostałaby przyznana mi racja?

Warunki gwarancji i rękojmi ze strony producenta (serwis przed gwarancyjny wykonałem w autoryzowanym serwisie) : ***

Z góry dziękuję za poświęcony czas.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. To zależy czy korzystasz z rękojmi za wady - wtedy sprzedawca czy z gwarancji (o ile została Ci udzielona) - wtedy idziesz z reklamacją do gwaranta (czyli wystawcy gwarancji)
2. Nie.
3. Trudno powiedzieć nie znając warunków gwarancji. Przeważnie rękojmia jest korzystniejsza.
4. Tak. U sprzedawcy.
5. Tak.
6. Jeśli korzystasz z gwarancji to tam jest odpowiedź. Jeśli z rękojmi - niezwłocznie dostarcz do sprzedawcy.
7. Przy rękojmi sprzedawca 561[2] kc, przy gwarancji gwarant zgodnie z art. 580 kc.

Warunki gwarancji podałem w linku na końcu. Jeśli się nie wyświetla to można znaleźć ją w Google wpisując "***". Czy producent ma prawo napisać w warunkach że gwarantem jest sprzedawca i nie brać na siebie żadnej odpowiedzialności za sprzęt? Coś mi się zdaje że te warunki są tak zrobione aby gwarancja nie była na nic
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy producent ma prawo napisać w warunkach że gwarantem jest sprzedawca i nie brać na siebie żadnej odpowiedzialności za sprzęt?
To zależy kto jest gwarantem.

Coś mi się zdaje że te warunki są tak zrobione aby gwarancja nie była na nic
Dlatego jest jeszcze rękojmia za wady.

Ok. W takim razie będę reklamował z tytułu rękojmi. Tylko jak mam to zrobić? Lepiej napisać maila do sprzedawcy czy wysłać list polecony z potwierdzeniem odbioru a z nim wadliwy sprzęt? Skoro uszkodzeniu uległy 2 części to czy muszę wysyłać cały rower czy mogę tylko te części które uległy uszkodzeniu?

Jeśli jest taka możliwość to można mailowo. Najważniejsze to mieć dowód na skuteczne złożenie reklamacji. Co do odsyłki to już proponuję ustalić ze sprzedawcą czy cały rower czy tylko części.

Powrót