Kilka pytań o odszkodowanie i m.in. o bezpieczeństwo rodziny

• Autor wątku Autor wątku rtyg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rtyg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Od dwóch dni intensywnie czytałem m.in. to forum ale niestety nie znalazłem na wszystko odpowiedzi więc założyłem ten temat.

Za kilka dni rozprawa a ja nie mam pojęcia co mam robić. Bardzo proszę o pomoc !!!

Może w kilku zdaniach opisze wszystko. Kilka tygodni temu w Gdańsku zostałem pobity i okradziony z telefonu (500 zł) i innych rzeczy (Akt oskarżenia o popełnienie przestępstwa z art. 280, 1 kk.)

1. Czy oskarżeni będą znali mój dokładny adres (wiem że na początku rozprawy podaje się miejscowość czyli tylko Gdańsk), ale czy nie mają wglądu do akt gdzie mogą to sprawdzić ?
Przyznam się, że obawiam się o to że mogą nachodzić mnie albo co gorsza moje dzieci.

2. Zostałem pouczony, że mogę występować w charakterze oskarżyciela posiłkowego, mogę też wytoczyć powództwo cywilne. Niezbyt dobrze się orientuję w tym wszystkim (nie byłem nigdy w sądzie i nie pisałem podobnych pism)

3. więc czy mogę: zgłosić wniosek o obowiązkowe naprawienie szkody ?
4.Czy ten wniosek składa się ustnie i w jakim momencie rozprawy ? (można na początku ?, Niechciał bym „przegapić” tego momentu )
5. Czy aby złożyć wniosek o obowiązkowe naprawienie wyrządzonej szkody muszę być oskarżycielem posiłkowym ?
6. Czy składając wniosek o obowiązkowe naprawienie wyrządzonej szkody mogę jednoczenie i od razu zażądać zadośćuczynienia za doznaną krzywdę oraz zażądać nawiązki ? (czy muszę wybrać jedno z tych 3 ?)

7. Czy w sytuacji nie skazania sprawców będąc oskarżycielem posiłkowym ponoszę jakieś koszty ?
8. Czy wytaczając powództwo cywilne przy nie skazaniu sprawców ponoszę koszty ?

Dodam jeszcze tylko że cała ta sytuacja trochę skomplikowała mi życie (m.in. niemożność wyjechania z kraju, ponieważ musiałem/ chciałem najpierw to wszystko załatwić), obdukcji niestety nie mam (mimo że o to się ubiegałem –ale to inna historia).

9. Czy „pójście” tą droga będzie dla mnie najlepsze, najszybsze, najtańsze (przy wniosku o naprawienie szkody z tego co wiem nie płacę) aby uzyskać odszkodowanie ?

10. W jaki sposób później są ściągane pieniądze ? Skazany płaci na sądowy numer konta a sąd Pocztą dostarcza mi ? Mam nadzieję że skazani nie będą znali mojego numeru konta i innych danych i to ze mną bezpośrednio będą się kontaktować.

11. Zostało odnalezionych kilka drobiazgów. Kiedy i w jaki sposób mogę się spodziewać ich odzyskania ? Sam muszę się o to ubiegać i gdzieś się zgłosić czy zostanie to do mnie wysłane Pocztą ?

Wiem, że strasznie dużo pytań ale nawet czytając kk i kpk nie znalazłem odpowiedzi a na poradę prawną mnie nie stać.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
1. można złozyć wniosek o utajnienie adresu

2. prosze przeszukć forum pod kątem tych pojęć. W skrócie - bycie oskarzycielem posiłkowym da Panu możliwośc aktywnego uczestniczenia w procesie. Powództwo cywilne - może pan ubiekaś się o odszkodowanie już w tym procesie karnym, bez potrzeby rozpoczynania osobnej sprawy cywilnej.

3. tak. Wniosek z art46 kk, albo powództwo adhezyjne (cywilne) - pierwsze wyjście jest dla Pana wygodniejsze

4. Powództwo cywilne do momentu rozpoczęcia przewodu Śądowego, wniosek z art 46kk do końca pierwszego przesłuchania na rozprawie - w sumie po prostu prosze złózyc wniosek w prokuraturze.

5. nie

6. nawiązka jest orzekana automatycznie w określonych przypadkach - art 46kk

7. nie
9. naprawienie szkody z 46 jest wygodniejsze i pewniejsze, bo Sąd musi orzec je w razie skazania. W przypadku powództwa cywilnego takiego obowiązku nie ma.

Dziękuję za tak szybką odpowiedz. Jeśli ktoś by znał odpowiedzi na pozostałe pytania albo będzie mógł coś dodać będę równie wdzięczny.

Grizz mam jeszcze kilka pytań.
Wiem, że mogę złożyć wniosek o utajnienie adresu ale musiałbym napisać pismo a nie wiem jak i do kogo je zaadresować. Ale czy oskarżeni będą znali dokładny adres ?

Więc zostanę tylko przy obowiązku naprawienia szkody. Ma być ono do prokuratury a nie do sądu ? Co takie pismo musi zawierać ? Czy mogę wysłać list polecony ?(w tej chwili jestem daleko od Gdańska i nie mogę być przed rozprawą) Skąd będę miał pewność na rozprawie że list doszedł i wszystko jest „OK” ? Można to ewentualnie zrobić na rozprawie ?

Powrót