0
0-esperanza-0
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Niedawno uzyskałam Staatsangehörigkeitsausweis. Poza tym jestem zwykłą obywatelką Polski. Przy odbiorze musiałam podpisać oświadczenie (w języku niemieckim), że nie będę się ubiegać o obywatelstwo innego kraju. Zaskoczyło mnie to, ponieważ inne osoby z mojej rodziny nie musiały podpisywać takiego oświadczenia. Zaznaczam, że jestem rocznik 1994, a pozostali 1991 oraz 1962. Dodam, że nie podjęłam jak dotąd żadnych dalszych kroków, jak np. ubieganie się o paszport niemiecki. Dlaczego musiałam podpisywać to oświadczenie? I dlaczego tylko ja? Jakie są tego konsekwencje? Czy jeśli za kilka(-naście) lat będę się ubiegać o obywatelstwo np. Meksyku, Argentyny czy USA (lub jakiegokolwiek innego kraju), to Staatsangehörigkeitsausweis zostanie mi odebrane? Czy będą z tym związane jakieś konsekwencje (sankcje za złamanie - że się tak wyrażę - danego słowa, tj. podpisanego oświadczenia itp.)? Czy zależy to od stosunku Niemiec z danym państwem? I czym dokładnie jest Staatsangehörigkeitsausweis? Na jakich zasadach się to przyznaje (wystarczy, że posiada to mój ojciec - lub też że ojciec posiada paszport niemiecki)? Czy jestem teraz traktowana jak zwykły obywatel Niemiec? I czy Staatsangehörigkeitsausweis jest na równi z polskim obywatelstwem, czy też bezwarunkowo, niezależnie od tego, jakiego kraju obywatelstwo uzyskam - polskie zawsze będzie tym najważniejszym? I - pytanie emocjonalne - czy nie jest to niepatriotyczne?