kilka pytań o Staatsangehörigkeitsausweis oraz pewne oświadczenie

• Autor wątku Autor wątku 0-esperanza-0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

0-esperanza-0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Niedawno uzyskałam Staatsangehörigkeitsausweis. Poza tym jestem zwykłą obywatelką Polski. Przy odbiorze musiałam podpisać oświadczenie (w języku niemieckim), że nie będę się ubiegać o obywatelstwo innego kraju. Zaskoczyło mnie to, ponieważ inne osoby z mojej rodziny nie musiały podpisywać takiego oświadczenia. Zaznaczam, że jestem rocznik 1994, a pozostali 1991 oraz 1962. Dodam, że nie podjęłam jak dotąd żadnych dalszych kroków, jak np. ubieganie się o paszport niemiecki. Dlaczego musiałam podpisywać to oświadczenie? I dlaczego tylko ja? Jakie są tego konsekwencje? Czy jeśli za kilka(-naście) lat będę się ubiegać o obywatelstwo np. Meksyku, Argentyny czy USA (lub jakiegokolwiek innego kraju), to Staatsangehörigkeitsausweis zostanie mi odebrane? Czy będą z tym związane jakieś konsekwencje (sankcje za złamanie - że się tak wyrażę - danego słowa, tj. podpisanego oświadczenia itp.)? Czy zależy to od stosunku Niemiec z danym państwem? I czym dokładnie jest Staatsangehörigkeitsausweis? Na jakich zasadach się to przyznaje (wystarczy, że posiada to mój ojciec - lub też że ojciec posiada paszport niemiecki)? Czy jestem teraz traktowana jak zwykły obywatel Niemiec? I czy Staatsangehörigkeitsausweis jest na równi z polskim obywatelstwem, czy też bezwarunkowo, niezależnie od tego, jakiego kraju obywatelstwo uzyskam - polskie zawsze będzie tym najważniejszym? I - pytanie emocjonalne - czy nie jest to niepatriotyczne?

Po pierwsze Staatsangehörigkeistausweis to nic innego jak stwierdzenie, że jesteś obywatelem Niemiec. Według prawa niemieckiego zawsze nim byłaś, a teraz zostało to jedynie formalnie potwierdzone. A byłaś obywatelem Niemiec, bo masz jakieś więzi krwi z innym Niemcami. Przysługują Ci więc wszystkie prawa i obowiązki obywatela Niemiec. W Niemczech będziesz traktowana jedynie jako Niemka, Twoje drugie polskie obywatelstwo ich już nie obchodzi. Nie ma czegoś takiego, jak "ważniejsze obywatelstwo", Polska będzie traktować Cię jako Polkę, Niemcy jako Niemkę.

Po drugie to nic dziwnego, że masz nie ubiegać się o obywatelstwo innych krajów. Zgodnie z art. 25 Staatsangehörigkeitsgesetz (niemiecka ustawa o obywatelstwie) Niemiec uzyskujący obywatelstwo obcego kraju zasadniczo automatycznie traci obywatelstwo niemieckie. Dlaczego wcześniej takie oświadczenie nie było potrzebne? Nie wiem, ewentualnie zmieniły się przepisy o wydawaniu Staatsangehörigkeitsausweis. Konsekwencje ubiegania się o obce obywatelstwo wynikają już ze Staatsangehörigkeitsgesetz, przyjmując przykładowo obywatelstwo meksykańskie tracisz automatycznie obywatelstwo niemieckie. Dodatkowych konsekwencji karnych nie ma.

male doprecyzowanie: w miedzynarodowym prawie prywatnym istnieje jak najbardziej pojecie "efektywnego obywtelstwa" czyli swego rodzaju "wazniejszego", ale to pojecie odgrywa ewentualnie role tylko na terytorium panstw trzecich, a wiec osoba o podwojnym obywatelstwie polskim i niemieckim jest traktowana
- w Polsce wylacznie jako obywatel polski
- w Niemczech wylacznie jako obywatel niemiecki
- na terenie panstw trzecich - w przypadku problemow - jako obywatel tego panstwa, z ktorym ma blizsze zwiazki ("engere Bindung")

Powrót