Kilka pytań o wnioski do UP

• Autor wątku Autor wątku Pipino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pipino

Przepraszam za to że wczoraj się trochę uniosłem ale nie musiała pani od razu zamykać mojego tematu gdybym się uspokił to coś bym tam jeszcze napisał.
Ale do rzeczy przechodząc chciałem spytać na jakiej podstawie dyrektor UP czy też starosta wydaje regulamin przyjmowania wniosków o dofinansowanie o staż proszę podać konkretny przepis ustawy lub rozporządzenia bo chciałem się z nim zapoznać.
Po drugie chciałem spytać już tak jak to jest z praktycznego punktu widzenia jak wpływa dużo wniosków to robi się tak aby jak najwięcej odrzucić i przyznać całe dofinansowanie o które wnosi się we wniosku czy raczej się zachowuje więcej wniosków a przyznaje takie dofinansowanie w kwocie mniejszej niż wnosi się we wniosku naprzykład połowy tej sumy.
Po trzecie chciałem spytać czy ministerstwo pracy ma jakieś plany na cały 2014 rok i wie już czy będą pieniądze jeszce w tym roku na bezrobotnych bo chciałem się z nimi skontaktować bo to ono przecież dostarcza pieniądze do powiatowych urzędów pracy.

Nie no zadałem nowe pytania między innymi te o konkretny przeppis i praktyke postępowanie z wnioskami.

Pipino napisał:
Przepraszam za to że wczoraj się trochę uniosłem ale nie musiała pani od razu zamykać mojego tematu gdybym się uspokił to coś bym tam jeszcze napisał.
Zamknęłam, bo dalsza dyskusja była pozbawiona sensu. Odpowiedzi na zadane pytania padły. Nic nie poradzę, że są odmienne do oczekiwań pytającego. Nie udzielam porad wedle życzeń, tylko obowiązujących przepisów i zasad.
Pipino napisał:
na jakiej podstawie dyrektor UP czy też starosta wydaje regulamin przyjmowania wniosków o dofinansowanie o staż proszę podać konkretny przepis ustawy lub rozporządzenia bo chciałem się z nim zapoznać.
Bardzo proszę: ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - zwłaszcza art. od 8 do 10.
Szczególną uwagę zwróć na zapis zawarty w art. 9 ust. 7: "Starosta może, w formie pisemnej, upoważnić dyrektora powiatowego urzędu pracy lub na jego wniosek innych pracowników tego urzędu do załatwiania w imieniu starosty spraw(...)."
Polecam także lekturę w/w ustawy w zakresie roli rad zatrudnienia (powiatowych) jako organu opiniodawczo-doradczego do spraw pracy w sprawach polityki rynku pracy w danym powiecie -art. 21-24.
Pipino napisał:
...jak wpływa dużo wniosków to robi się tak aby jak najwięcej odrzucić i przyznać całe dofinansowanie o które wnosi się we wniosku czy raczej się zachowuje więcej wniosków a przyznaje takie dofinansowanie w kwocie mniejszej niż wnosi się we wniosku naprzykład połowy tej sumy.
Nie ma na to reguły. Decyzja zapada każdorazowo po ocenie treści merytorycznych zawartych w samym wniosku i załączonej do niego dokumentacji. Bezrobotni składają różne wnioski i o różne kwoty wnioskują. Jedni mają wkład własny, inni nie. Jeśli np. z treści wniosku wynika, że bezrobotny nie posiada innych środków na rozpoczęcie własnej działalności, a niezbędna jest mu kwota o którą wnioskuje, PUP albo przyzna mu całość albo nic, bo wiadomo, że z częścią środków i tak nie ruszy z działalnością. Jeśli np. bezrobotny wnioskuje o sfinansowanie ze środków publicznych zakupu sprzętu, który nie jest niezbędny do prowadzenia działalności PUP może część środków "obciąć". Ale tak jak wcześniej wspomniałam jest to kwestia zapoznania się z biznesplanem i innymi dokumentami załączonymi do wniosku. Ostateczna decyzja o przyznanej kwocie dofinansowania zapada po ocenie merytorycznej wniosku.
Pipino napisał:
czy ministerstwo pracy ma jakieś plany na cały 2014 rok i wie już czy będą pieniądze jeszce w tym roku na bezrobotnych
Na to pytanie odpowiedział już wyżej Janusz M.
Pipino napisał:
...bo chciałem się z nimi skontaktować bo to ono przecież dostarcza pieniądze do powiatowych urzędów pracy.
Ale MPiPS nie wnika w szczegóły odnośnie podziału środków na poszczególne programy, bo to wynika z potrzeb w danym powiecie i leży w kompetencjach starostów. Zatem o podziale puli środków na poszczególne programy (staże, szkolenia, jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej, prace interwencyjne itd.) decyduje starosta bądź działający w jego imieniu Dyrektor powiatowego urzędu pracy.

Ostatnia edycja:
A proszę mi powiedzieć dlaczego od decyzji o przyznaniu będź odmowie przyznania środków z UP nie przysługuje odwołanie , przecież ta decyzja spełnia wszystkie przesłanki decyzji administracyjnej to dlaczego nie przysługuje od niej odwołanie.

Ponieważ stanowisko PUP w sprawie rozpatrzenia wniosku dotyczącego: stażu, szkolenia indywidualnego, prac interwencyjnych, jednorazowych środków na podjęcie działalności gospodarczej, refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy itd. nie jest decyzją administracyjną i nie przysługuje od niego odwołanie na podstawie przepisów KPA.

Oto co mówi na temat sposobu rozpatrzenia wniosku o dofinansowanie działalności gospodarczej § 7. 3. Rozporządzenia MPiPS z dnia 23 kwietnia 2012 r. w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej - "O uwzględnieniu lub odmowie uwzględnienia wniosku o dofinansowanie starosta powiadamia bezrobotnego (...) w formie pisemnej, w terminie 30 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku. W przypadku nieuwzględnienia wniosku starosta podaje przyczynę odmowy." Forma pisemna nie oznacza decyzji administracyjnej. Natomiast organ informujący o sposobie rozpatrzenia wniosku bezrobotnego jest obowiązany do podania przyczyny w przypadku negatywnego rozpatrzenia.

Ostatnia edycja:
Co z tego ale taki akt kształtuje w sposób indywidualny i jednostronny prawa jednostki więc jest według mnie decyzją administracyjna.
Poza tym jest skierowany do konkretnego adresata i wydany w konkretnej sprawie ma więc wszelkie cechy decyzji administracyjnej.
Jest może jakiekolwiek orzecznictwo sądowe które by dotyczyło tych aktów albo chociaż jakieś poglądy doktryny co do ich charakteru wie coś pani o tym ?

Pipino napisał:
ale taki akt kształtuje w sposób indywidualny i jednostronny prawa jednostki więc jest według mnie decyzją administracyjna.Poza tym jest skierowany do konkretnego adresata i wydany w konkretnej sprawie ma więc wszelkie cechy decyzji administracyjnej
Godna pozazdroszczenia znajomość KPA :), ale w tym przypadku stosuje się Kodeks Cywilny, ponieważ jest to przykład stosunku cywilnoprawnego między osobą fizyczną i osobą prawną.
Pipino napisał:
Jest może jakiekolwiek orzecznictwo sądowe które by dotyczyło tych aktów albo chociaż jakieś poglądy doktryny co do ich charakteru wie coś pani o tym ?
Oczywiście należałoby poszperać, zapewne coś się znajdzie. Natomiast orzeczeń w tym zakresie należy szukać w wyrokach sądu cywilnego, nie administracyjnego.
Należy jednak pamiętać, że orzecznictwo sądowe nie stanowi źródła powszechnie obowiązującego prawa.

Ostatnia edycja:
A gdzie tutaj stosunek cywilnoprawny w stosunku cywilnoprawnym musi być równość stron a tutaj takiej równości nie ma.
Skąd w ogóle taki pomysł że to stosunek cywilnoprawny ?

Pipino napisał:
w stosunku cywilnoprawnym musi być równość stron a tutaj takiej równości nie ma.
Skąd w ogóle taki pomysł że to stosunek cywilnoprawny ?
A skąd pomysł, że nie jest? Dlaczego uważasz, że nie ma równości?

Po pierwsze: nie jesteś podporządkowany PUP, gdyż rejestracja w PUP jest dobrowolna i dokonują jej tylko osoby zdolne i gotowe do podjęcia pracy, które na zasadzie dobrowolności chcą korzystać z usług PUP w znalezieniu zatrudnienia. Gdzie tu dostrzegasz "wyższość" jednej ze stron?

Po drugie: wystąpienie z wnioskiem, w tym przypadku o środki na podjęcie działalności gospodarczej, też jest czynnością dobrowolną, którą dokonujesz z własnej inicjatywy. Podjęcie działalności gospodarczej nie jest obowiązkiem bezrobotnego (przeciwnie do stawiennictwa w wyznaczonym terminie w celu potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy), więc też PUP nie może narzucić bezrobotnemu takiej działalności podjąć. To do bezrobotnego należy decyzja w tym zakresie, jak i decyzja o ewentualnym wystąpieniu do PUP czy też innej instytucji o udzielenie takiego dofinansowania.

Więc po raz kolejny pytam: gdzie tutaj widzisz nierówność stron?

Ostatnia edycja:
Pytanie, bo skoro mówicie że decyzja nie jest decyzją, to czy nie można się domagać kontroli na podstawie art 3par2 pkt 4ppsa? tj:

inne niż określone w pkt 1–3 [decyzja i postanowienie] akty lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa

Jakby nie patrzeć, to starosta jest organem administracji publicznej i... choćby z tego faktu wydawałoby mi się dziwne, że nie można od jego działania zaskarżyć do sądu administracyjnego - ale nie wiem - pytam.

Decyzje administracyjne wydane przez starostę/PUP (z zachowaniem procedur odwoławczych) można jak najbardziej zaskarżyć do organu II instancji, a potem ewentualnie skargą do sądu administracyjnego.
Ponad to na działanie starosty/powiatowego urzędu pracy można "poskarżyć się " wojewodzie, do którego należy sprawowanie nadzoru nad realizacją zadań starostów/powiatowe urzędy pracy.

Temat dyskusji dotyczy spraw, które nie wymagają wydania przez starostę decyzji administracyjnej.

Ostatnia edycja:
Powrót