Kilka pytań odnośnie pracy w DE

• Autor wątku Autor wątku rumcaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rumcaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem studentem pracującym sezonowo w okresie wakacyjnym w Niemczech. Mam kilka pytań odnośnie spraw prawnych związanych z pracą.
Nie jestem zameldowany w Niemczech. Dojeżdżam do pracy, mieszkam przy granicy.

Zacznę od tego, że w zeszłe wakacje pracowałem około 2 miesiące w niemieckiej firmie. Nie znam języka, wszelkie ustalenia formalne odbywały się przez osobę pośredniczącą, dlatego ciężko mi było wszystko zrozumieć na "tip top". Wyjaśniono mi, że praca odbywać się będzie w oparciu o umowę minijob. Dzięki temu pracodawca nie będziesz musiał odprowadzać za mnie składek, a ja nie będę płacił podatku. Żadnej umowy nigdy z tego co pamiętam nie podpisywałem. Jedyne co podpisywałem to kwity wypłat pensji. Wtedy mi to nie przeszkadzało, ponieważ nie miałem podstaw do tego by sądzić, że zostanę jakoś oszukany. Pracowałem 2 razy w tygodniu. Po każdym z dwóch miesięcy otrzymywałem pensję (było to prawie 400 euro). W trakcie tamtych wakacji otrzymałem również list z Niemiec. Wydaje mi się, że był to list z instytucji podobnej do naszego ZUSu (?) w którym był zawarty jakiś numer SSN. Poinformowano mnie, że zostałem zarejestrowany przez pracodawcę w urzędzie, dlatego otrzymałem ten list. Niestety w danych był błąd, więc przekazałem ten list pracodawcy żeby go skorygował. Głupio zrobiłem bo nie dostałem potem tego spowrotem i nie mam nigdzie tego numeru. Czy jest on do czegoś potrzebny? Ktoś orientuje się jak mogę otrzymać taki list ponownie? Wtedy mi na tym nie zależało bo dostałem pieniążki i wszystko było ok.

W te wakacje ponownie rozpocząłem pracę na takiej samej zasadzie w tym samym miejscu. Normalnie nie pisałbym tego tematu. Nie zależy mi za bardzo na jakichś świadczeniach w Niemczech, ani na tym czy jakąś umowę tak naprawdę otrzymam, bo mam pewną gwarancję, że pieniądze za pracę zostaną mi wypłacone. Tym razem jednak zostałem poinformowany, że zmieniły się zasady umów typu minijob i ze względu na to moja płaca zostanie obniżona z 6 euro na rękę na 4,77 euro. Jest to niby podyktowane tym, że pracodawca musi teraz płacić za mnie wszelkie składki (za ubezpieczenie zdrowotne itp.). Teoretycznie i tak pracodawca podwyższył moję pracę brutto do 6,50 żebym nie był aż tak stratny.

Czy rzeczywiście zasady dot. ww. umowy się zmieniły i nie mogę pracować na takiej zasadzie jak w zeszłe wakacje? Czy będę miał możliwość ubiegania się o jakiś zwrot podatku (teraz zarobię o około 20% mniej a jest to według mnie sporo w skali 3 miesięcy pracy)?

Prosiłbym również o odpowiedzi w sprawie tego listu, który otrzymałem w zeszłym roku. Nie wiem w ogóle czy pracodawca to wyjaśnił, mam tu namyśli poprawę danych osobowych. Chciałbym to wyprostować, nawet jeśli nigdy w życiu nie będę miał do czynienia z niemieckim systemem emerytalnym (bo chyba o to chodzi?).

We wtorek jadę ponownie do pracy i postaram się przycisnąć z pomocą osoby pośredniczącej panią księgową. Być może posiada może ona jeszcze ten mój list. Podpytam czy wszystko było wyjaśnione itd. Chciałbym jednak wiedzieć jak wygląda prawda na temat tej umowy.

Przepraszam że tak się rozpisałem, chciałem wszystko dobrze naświetlić. Dziękuję jeśli ktoś to przeczytał :).

Pozdrawiam

Powrót