kilka pytan odnosnie rejestracji dzialalnosci

• Autor wątku Autor wątku maverick_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maverick_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
1. Czy funkcjonuje juz "jedno okienko"? Gdzie moge zarejestrowac dzialalnosc?
2. Planuje sprzedaz internetowa, gdybym z czasem chcial otworzyc sklep stacjonarny musze rejestrowac nowa dzialalnosc?
3. Jesli tak, to co zrobic zeby jej nie rejestrowac? Przeciez jesli jakas siec sklepow otwiera nowy sklep to chyba nie rejestruje nowej dzialalnosci? Chcialbym dzialac na tej samej zasadzie
4. W przypadku dzialalnosci internetowej obowiazuje mnie kasa fiskalna? Czy moge ja zarejestrowac w domu, w ktorym mieszkam obecnie? Wlascicielami domu sa rodzice, ja jestem tu zameldowany. Jesli tak to potrzebna jest jakas zgoda rodzicow? (Nie sa oni jedynymi wlascicielami, 1/4 calej posesji wraz z dzialka ma rodzenstwo - jeszcze nie podzielone sadowo)

1. Odnośnie jednego okienka to ,,podobno funkcjonuje" :)
2. Działalność jest jedna, rodzaje są opisane w pkd.
3. To są miejsca wykonywania działalności.
4. Nie wiem

Jeśli nie możesz uzyskać odpowiedzi na trudne pytanie to nie znaczy ,że jej nie ma - to po prostu znaczy ,że czeka ona na ciebie w płatnej kancelarii ;)

1.Wniosek jeden w jednym okienku , ale za to pięciostronicowy. Do tego dwie strony instrukcji. Nawet sami urzędnicy mają problemy z ogarnięciem całości.
2.Musisz wpisać jak najwięcej pkd bo za dopisanie w trakcie trzeba było jak dotychczas płacić
3.Miejsce wykonywania działalności wpisuje się jeśli jest wykonywana poza miejscem zamieszkania
4.Zależy co chcesz sprzedawać i jaki obrót osiągniesz.Chcąc np sprzedać 1 akcesoria lub śrubkę do auta musisz na zabulić na starcie za kasę fiskalną i prowadzić książkę przychodów i rozchodów,rozliczać vat.Ale możesz sprzedawać np. tony ciuchów na ryczałcie.A vat rozliczać po osiagnięciu 10.000 EUR.Takie to prawo nam zafundowali

Powrót