Kilka pytań odnośnie wymiany LCD na gwarancji.

• Autor wątku Autor wątku Spoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spoon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Dwa lata temu zakupiłem monitor LG 19" 1970HR, 2 tygodnie temu coś w nim się zepsuło, pokazał się na chwile biały ekran i monitor się wyłączył. Jako że LG daje 36 m-cy na gwarancje, monitor wysłałem do serwisu. Dziś dzwoniłem do LG dowiedzieć co się dzieje z moim LCD. Okazało się ze, nie da się naprawić, matryca czy cos tam poszło i że monitor LG 1970HR będzie wymieniony na nowy model. (Na inny bo 1970HR juz nie ma) Ale na jaki to jeszcze nie wiedzą, bo nie maja decyzji z Warszawy.
Jutro mam dzwonić do LG, się dowiedzieć jaka jest decyzja.

Mam do Was pytanie.
1. Skoro mam LG 1970HR to gorszego parametrami monitora dać mi nie mogą? (patrząc na parametry co 1970HR to spełnia je L1953TR<--ale nie ma regulacji wysokości ekranu i ma wbudowany zasilacz, L1972H i chyba jeszcze L1982U - ale tych 2 ostatnich chyba juz nie ma w obiegu.)
2. Moj monitor jest bez wbudowanego zasilacza i ma regulacje wysokości. Czy to odnosi się do parametrów monitora? Czy mogę np. nie przyjąć monitora 1953 argumentując że, ma wbudowany zasilacz i brak regulacji wysokości?
3. Czy jeżeli jutro zadzwonię do nich i się okaże że chcą mi dać jakiś "badziew" to mogę nie przyjąć tego monitora? (czy nie mam nic do gadania, jężeli będzie decyzja to koniec wysyłaja mi co tam oni ustalą?).
4. Kiedy mogę żądać zwrotu kosztów za moniotor? Ile % zwraca się za sprzęt?
5. Jeszczy jedno pytanie LG daje 30dni gwarancji na nowe monitory na martwe piksele. Jeżeli dostane nowy monitor LG (w ramach gwarancji) czy to będzie obejmowało mnie też?
:?:

Miałam identyczną sytuację i również z monitorem LG :) Po około 3 tygodniach dostałam nowy identyczny monitor, a gwarancja liczyła się od początku :)

1. Nie moga dac gorszego - licza sie wazne dla Ciebie parametry.

2. Mozesz (jak wyzej).

4. Czy mozesz to nie wiem, ale jak juz to zwrot jest zawsze po kwocie z faktury/paragonu.

5. Przy wymianie gwarancja idzie od nowa.

No więc tak, dzwoniłem w czwartek do serwisu RAGZ w Łodzi.
Miała być decyzja od LG, na jaki model mi wymienią za moj 1970HR. Niestety dowiedziałem się że, mam dzwonić w poniedziałek (bo koles który się tym zajmuje, będzie po niedzieli).
Pytałem się, czy jak będzie decyzja z Warszawy na jakiś model, czy mam prawo odmowy przyjęcia jak mi ten model nie będzie odpowiadał. Uzyskałem odpowiedz negatywna. Pan z RAGZ powiedził że, jak oni dostaną decyzje z LG to oni nic nie mogą. Wysyłają do mnie i juz. Ja nie mam prawa głosu.
----
1. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

To że nie masz prawa głosu to jakaś wierutna bzdura. Jeśli coś nie będzie Ci pasowało to możesz zażądać zwrotu $$ (tyle ile zapłaciłeś).

Ja miałem podobną sytuacje z kartą graficzna EVGA. Oddałem do naprawy 8800GTS, a jak wiadomo tych kart już nie produkują. Chcieli mi dać 9600 mówiąc ze jest nawet lepsza od mojej! :P Nie zgodziłem się i oddałem im mówiąc, że albo wymienią na coś lepszego (porównywalnego parametrami do mojejj), a jeśli nie będę żądał oddania $$ tyle ile zapłaciłem. Po niecałym tygodniu przysłali mi 9800GTX+ :)

drzemik napisał:
5. Przy wymianie gwarancja idzie od nowa.

nie zgadzam sie - gwaranacja jest liczona do konca pozostalego okresu gwarancji nawet przy wymianie na nowy. ewentualne przedluzenia okresu gwar. moga byc wydluzone o czas pobytu sprzetu w serwisie.

przeciez jesli by bylo inaczej to ktos moglby ciagnac w nieskocznonosc gwarancje.

Stentor napisał:
nie zgadzam sie - gwaranacja jest liczona do konca pozostalego okresu gwarancji nawet przy wymianie na nowy. ewentualne przedluzenia okresu gwar. moga byc wydluzone o czas pobytu sprzetu w serwisie.

przeciez jesli by bylo inaczej to ktos moglby ciagnac w nieskocznonosc gwarancje.
Nie zgadzam się z Twoją niezgodą. :)
A na poparcie cytat z KC:
Przepis prawny:
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

czyli ze moge teoretycznie gwarancje ciagnac w nieskonczonosc wymianajac sobie sprzet np co dwa lata?

mam tutaj karte gwar. z notebooka i w pkt 4 jest napisane, ze
"czesci zamienne, moduly i podzespoly uzyte do napraw gwarancyjnych maja okres gwarancji, jaki pozostal do zakonczenia oryginalnej gwarancji producenta lub nie dluzej niz 1 miesiac od daty naprawy"

czy to ze kupujac jakis sprzet to nie jest tak ze zgadzasz sie i akceptujesz warunki gwarancji producenta i one sa wazniejsze od tej z KC?

Witam. No, więc tak. W zeszłym tygodniu dostałem nowy monitor, taki sam model jak miałem LG L1970HR.
Tyle, że na nowym LCD, jest jeden gorący pixel (cały czas świeci na czerwono), jako że, gwarancja idzie od nowa, a LG wymienia sprzęt (jak do 30 dni wyskoczą jakieś bad pixel). Dziś monitor znowu idzie do RAGZ. :(

Mam pytanie odnoście gwarancji, która idzie od nowa po wymianie sprzętu na nowy.
Czy zawsze, gdy sprzęt jest wymieniony na nowy gwarancja idzie od nowa niezależnie czy wymiany dokonał sklep czy serwis?
Bo w tym przypadku, wymiany dokonał serwis i gwarancja idzie od nowa... 3 lata.
Pytam, bo z rok temu miałem podobną sytuacje z zasilaczem TAGAN 380W, poszedłem do sklepu i oni wysłali do serwisu, po 2-tygodniach przyszedłem po odbiór zasilacza z naprawy. Okazało się, że zasilacz TAGAN został wymieniony na nowy TAGAN 400W, i Pan ze sklepu przekreślił numer seryjny stary/wpisał nowy i skorygował (przedłużył) gwarancje o ten czas, co był w serwisie zasilacz.
btw. wczoraj rozmawiałem z kolesiem z LG, i pytałem przy okazji o ta gwarancje. I koles mi powiedział że jak w serwisie wymienili monitor na nowy (mialem monitor 2 lata juz) to gwarancja idzie od nowa, czyli znowu mam pełne 36 m-cy :D

autoryzowany serwis LG to RAGZ.
sklep jako taki nie wymienia sprzetu - wszystko dobywa sie przez dystrybutora sprzetu komp albo autoryzowany serwis. w sklepie ewentualnie tez by go wyslali do RAGZ, chyba ze przyszedlby trafiony od dystrybutora wtedy procedura DOA (dead on arrival) i wtedy z automatu wymiana na nowy u dystrybutora.
monitory, laptopy, drukarki, urzadzenia sieciowe maja teraz procedurę D2D, gdzie zgodnie z warunkami gwarancji dzwonisz na infolinie i tam zglaszasz usterke i oni zamawiaja Ci kuriera itd.
Punkt sprzedazy nie ma obowiazku w tym uczestniczyc bo jest gwarancja zewnetrzna i Ty kupujac sprzet akceptujesz warunki gwar producenta.

dziwne ze daja nową gwarancje na kolejne 36 mies...
to jak bedziesz mial np 2 mies do konca gwarancji to przepal jakis obwod i znowu wyslij i znowu dostaniesz nowy i znowu 36 mies - dziwne no ale skoro tak jest to wypada sie tylko cieszyc...

musisz sprawdzic w warunkach gwar. jaką ilość i jakich bad pixeli obejmuje gwarancja bo kazdy producent monitorow ma troche inne obostrzenia.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.

Wiec tak oddałem do RAGZ ten nowy monitor na ktorym był jeden gorący pixel. Oczywiście LG przyjeło go do wymiany na nowy, no i dzisiaj dostałem znowu :) nowy monitor. Tyle że, teraz LG przysłało mi model wyższy niż miałem (za 1970HR, dali mi 1982U). Po przeglądzie monitora :( znowu wykryłem jeden gorący pixel, ale całe szczęscie jest w samym rogu, jako że dostałem model wyższy [który mi jak najbardziej odpowiada :-)] nie będe go już odsyłał, no i rzecz jasna świeża gwarancja na 36 m-cy.

Dzięki wszystkim za pomoc

Powrót