Kilka pytań w jednym

• Autor wątku Autor wątku balickikarol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balickikarol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, zawitałem do was z nietypowym problemem otóż niebawem startuje z serwisem skupiającym Portfola artystów. I tu pojawiają się problemy:

1)Serwis będzie zarejestrowany na terytorium Wielkiej Brytanii, lecz usługi świadczyć będę w pierw na terytorium Polski w późniejszym terminie także na terytorium UE . To czy w regulaminie serwisu mam wpisać Data Protection Act 1998 czy polski odpowiednik Ustawę o Ochronie danych Osobowych.
2)Jeżeli jestem zatrudniony w Wielkiej Brytanii w pełnym wymiarze godzin,To czy muszę płacić NIC Class 2.
3)Oraz czy NIC Class 4 ( 8 % od 4855-33,540 GBP ) płaci się od zarobku jaki wypracuje się jako Self-Employed,czy od ogólnej sumy zarobionych środków z Samozatrudnienia oraz Zatrudnienia. Wątpię abym wypracował w pierwszym roku działalności minimalne 4855 od których płaci się NIC Class 4.
4)Jak to jest z Podatkiem czy kwoty zarobione z Self oraz od pracodawcy się sumują i od tego się płaci podatek. Czy oddzielnie płaci się podatek od Self-Employed a oddzielnie od Pracodawcy
5)Jak jest z kosztami co można wrzucać a co nie. (Czy możliwe jest wrzucenie w koszta tel na kartę)
6)A także jeżeli wynajmuje mieszkanie wspólnie ze znajomymi,to czy mogę wrzucić w koszta
Ogrzewanie,woda,prąd,Council itd. Jak to wyliczyć?.
7) Czy jeżeli zarejestruje się jako Self to czy otrzymam jakieś potwierdzenie rejestracji.

Troszkę głupio zapytać dla niektórych może się to wydać oczywiste,ale jeżeli będę się reklamował w polskich serwisach, jak i w Google.pl ( adwords ) to czy mogę to reklamę wrzucić w koszta.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.:D

Powrót