Kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku dawid501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid501

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
potrzebuję pomocy w kilku zagadnieniach. Może pokrótce je przedstawię:

1. W jaki sposób mogę znaleźć w Centrum Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gospodarczą wspólnie w ramach dwuosobowej spółki cywilnej (wraz z podaniem dwóch nr Regon)?

2. Druga kwestia: Strona postępowania nadała odwołanie od decyzji organu I instancji w placówce pocztowej 21 stycznia 2015 r. Organ I instancji doręczył decyzję przesyłką pocztową. Odbiorca odebrał list dopiero 5 stycznia (aczkolwiek 3 stycznia podjęto próbę dostarczenia przesyłki, po czym została awizowana). I pytanie czy odwołanie zostało złożone terminowo? (określone art. 129 § 2 K.p.a., który mówi o tym, że na odwołanie jest 14 dni). Co w sytuacji gry przesyłka była awizowana i dotarła 15-ego dnia od daty nadania?

3. Wniosek o ustalenie warunków zabudowy w imieniu Przedsiębiorstwa Budownictwa Komunikacyjnego Sp. z o.o. podpisany został przez jednego z członka zarządu. W danych KRS sprawdziłem, że zarząd jest reprezentowany wspólnie przez 2 członków. Czy w sytuacji gdy wniosek został wniesiony tylko i wyłącznie przez 1 członka zarządu, decyzja jest ważna, czy wniosek ten muszą wnieść razem?

dawid501 napisał:
1. W jaki sposób mogę znaleźć w Centrum Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gospodarczą wspólnie w ramach dwuosobowej spółki cywilnej (wraz z podaniem dwóch nr Regon)?
wpisując nip spółki cywilnej
dawid501 napisał:
Druga kwestia: Strona postępowania nadała odwołanie od decyzji organu I instancji w placówce pocztowej 21 stycznia 2015 r. Organ I instancji doręczył decyzję przesyłką pocztową. Odbiorca odebrał list dopiero 5 stycznia (aczkolwiek 3 stycznia podjęto próbę dostarczenia przesyłki, po czym została awizowana). I pytanie czy odwołanie zostało złożone terminowo? (określone art. 129 § 2 K.p.a., który mówi o tym, że na odwołanie jest 14 dni). Co w sytuacji gry przesyłka była awizowana i dotarła 15-ego dnia od daty nadania?
A gdzie pan ma w kazusie,ze to jest 15 dzień od nadania - w opisie stanu faktycznego nic na ten temat nie ma.
Strona odebrała pismo 5 stycznia, odwołanie wysłała 21 -czyli po upływie terminu.i tyle.
dawid501 napisał:
3. Wniosek o ustalenie warunków zabudowy w imieniu Przedsiębiorstwa Budownictwa Komunikacyjnego Sp. z o.o. podpisany został przez jednego z członka zarządu. W danych KRS sprawdziłem, że zarząd jest reprezentowany wspólnie przez 2 członków. Czy w sytuacji gdy wniosek został wniesiony tylko i wyłącznie przez 1 członka zarządu, decyzja jest ważna, czy wniosek ten muszą wnieść razem?
Jak jest dwóch to ma być dwóch

ps. z czego jest to zadanie domowe?

Powrót