Kilka spraw u komornika - spłata grzywny

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 895
Witam.
Dłużnik ma dwie sprawy u komornika. Wierzyciel prywatny oraz skarb państwa (grzywna). Splata jest praktycznie niemożliwa ( tzw. gołodupiec). Przy pomocy rodziny chciałby spłacić grzywnę - wiadomo odsiadka. Ale komornik powiedział, że wszelkie wpłaty dokonane przez dłużnika będą księgowane najpierw na sprawę wierzyciela prywatnego. Podobno takie przepisy. Czy można temu jakoś zaradzić ?

Tylko że niestety nie ma tyle kasy,żeby wszystko od razu wpłacić :mad:. Pomysł jest, aby wpłacać komornikowi w ratach ( 2-3 miesiące).

to w takim razie doprowadź do podpisania umowy ugody bądź porozumienia bezpośrednio z wierzycielem i jemu spłacaj należność w ratach, komornik to organ wykonawczy i nie on będzie decydował komu i jaką kwotę dłużnik ma wpłacać

Komornik nigdy nie decyduje - jasno określa to ustawa - tego zapomniałeś dodać.

Czyli co - nie ma możliwości wpłat u komornika na konkretną sprawę, w tym przypadku grzywnę ?

Jeśli w kancelarii jest prowadzonych kilka postępowań 2-3 takie same czy 1 normalne, 1 na rzecz skarbu państwa czy jeszcze jedno alimentacyjne - to zawsze, nawet jak sobie dłużnik wymyśli, że wpłaca na konkretną sprawę to wpłaty/potrącenia rozlicza się/zalicza zgodnie z ustawą.
Czyli jak pisałem powyżej - decydują przepisy - nie jak błędnie wskazał przedmówca
"i nie on będzie decydował komu i jaką kwotę dłużnik ma wpłacać" ani dłużnik ale przepisy - ustawa.

Rewe na forum nie jesteś od wczoraj - temat wielokrotnie poruszany na forum - spójrz choćby w 1025 kpc.

Byłem właśnie u komornika i oświadczył, że osoba trzecia ( ojciec, matka, kumpel ) dłużnika może wpłacać w kancelarii pieniądze na konkretną sprawę i tak też dana wplata będzie zaksięgowana. Czyli jednak można czy ten komornik się myli ?

Już kiedyś o tym była dyskusja na forum.
Jedni wypowiadali się za ( raczej ci z poza branży ) a część przeciw - tam tyczyło się spraw tego samego "typu"
Tu jest inna sytuacja.
Wpłacić może na konkretną sprawę - co z tego, zaksięgowane będzie zgodnie z ustawą i tak.
Reasumując - w każdej sytuacji robiłbym tak jak wskazuje ustawa i jak pisałem wyżej.

Hmmm. To co chce osiągnąć komornik KŁAMIĄC ? Czy może zaksięgować wpłatę niezgodnie z ustawą ? Inna sprawa, że komornik zna dłużnika od lat i wie że jeżeli on sam dobrowolnie nie wpłaci pieniędzy to nic od niego nie wyegzekwuje.

Znalazłem art. 518 kc - jak go interpretować ?

Ostatnia edycja:
Co ma kodeks cywilny do postępowania egzekucyjnego?

Byłem jeszcze raz u komornika. Obiecał, że wpłaty od osób trzecich będzie księgował na grzywnę. Będziemy wpłacać po 100 zł i sprawdzać czy grzywna maleje ;).

dziedobry mam pytanie dostalem 2 tysiące grzywn i 270 zl koszty sądowe i jeszcze 5 tysięcy na jakisi fudusz czy moge to rozłożyć na rat lub chociasz zminiesz kwote splaty bo jestem jedynymi zywiczelem rodzi a jecheal na skuterze i mial 0475 mg i niebylem karany a dostalem taki wyrok a miak dosta 2 lat na 6 zawieszeniu i 1000 grzywny co ma. teraz zrobic prosze o pomoc

Znaleźć 2 i 3 etat albo sprawdzić w lustrze czy dobrze pytającemu w paskach.

Ostatnia edycja:
Powrót