kilka waznych pytan. bardzo prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku dziubkuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziubkuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
wiatam serdecznie.
streszcze troszke moja sytuacje.
mieszkam od ponad roku z mezem (slub w polsce) w niemczech. mamy rocznego synka(ur w niemczech-obywatelstwo niemieckie).
jestesmy obecnie na tzw socjalu.
nasze małzenstwo zaczeło sie psuc i chciałabym rozwiesc sie jednak maz sie nie zgadza. mam kilka pytan odnosnie tej sytuacji i prosze o pomoc.

-chciałabym wrocic z synkiem do polski na stałe. czy potrzebuje na to zgody ojca dziecka? czy jesli ojciec nie wyrazi zgody moge ja uzyskac sadownie?

-czy polskie obywatelstwo synka pomogłoby mi w załatwieniu jakiejs sprawy?

-czy problemem byłoby gdybym chciała rozwiesc sie w polsce po powrocie?
czy musiałabym ten rozwod załatwic najpierw w niemczech zeby wrocic do polski?

-oprocz rodzinnego czy dostawałabym alimenty na dziecko po powrocie do polski i rozowd odbywałby sie w polsce. tzn pzez okres trwania wszystkich spraw czy dopiero po rozwodzie mogłabym sie o nie ubiegac?

- czy jesli maz zgodziłby sie na wyjazd dziecka na stałe mogłabym zabrac ze soba czesc umeblowania mieszkania?

jesli ktos ma jeszcze dla mnie jakies wazne informacje w tej sprawie ktorymi powinnam sie zainteresowac to bardzo prosze o podpowiedz i z gory dziekuje!

polskie obywatelstwo ma dziecko automatycznie po rodzicach(rodzicu),,wystarczy go w polsce zarejestrowac..w miejscu ostatniego zamieszkania ..na podstawie aktu niemieckiego w pisza go do rejestru i sprawa zalatwiona..dostanie tez polski akt urodzenia..(beda dwa)
tak ja dokladnie zrobilam..telefoniczenie wszatko zalatwilam..i listownie

zasady prawa krwi (łac. ius sanguinis) – dziecko nabywa obywatelstwo, które posiadają jego rodzice, bądź jedno z nich.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obywatelstwo

co do wyjazdu z dzieckiem ..ciezko bedzie zabrac dziecko niemcowi..a juz napewno za nim stana Niemcy..marne szanse..

polskie obywatelstwo w niczym nie pomoze bo kazdy wie ,ze po matce polce(ojciec niemiec) dziecko ma dwa automatycznie

alimenty zalezy czy on pracuje..i zarabia wystarczajaco..obliczane wedlug tabeli..

rodzinne bedzie mogl pobierac w tym wypadku tylko ojciec..i nie musi ich wyslac do polski..a jak placi alimenty moze sobie zatrzymac kindergeld

zreszta sie prawo pozmienialo...i juz nie wyslaja do polski kindergeld matkom..,,jezeli rodzice w seperacji lub rozwodzie,..pobiera ten u kogo mieszka dziecko,,czyli w Polsce rodzinne

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedz.
jesli nie bede miała zgody ojca na wyjazd synka to niestety bede musiała go wychowac w niemczech :/

to ze maz ma pochodzenie niemieckie po ojcu, urodzony jest w polsce zmienia cokolwiek?
ma podwojne obywatelstwo

nic nie zmienia..jest niemcem wedlug prawa..a zawsze stana raczej za niemcem,,wiem bo odebralam prawa ojcu polakowi..w szybkim tempie..nie mial nic do powiedzenia wiele..

zawsze tez moga podzielic..tydzien u mamy w weekendy u taty

Powrót