Kilka zgłoszeń w jednej reklamacji

• Autor wątku Autor wątku 88kowalska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

88kowalska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie odnośnie tego jak wygląda sytuacja w której w jednym zgłoszeniu reklamacyjnym zgłaszane jest kilka niezgodności towaru z umową bo nigdzie nie znalazłam odpowiedzi.

Zareklamowałam obuwie CCC zgłaszając rozklejenie, odpadanie nap ozdobnych oraz nierównomierne wycieranie skóry na czubkach butów. W ustawowym terminie uzyskałam odpowiedź odnoszącą się do rozklejenia - naprawa oraz nap - odrzucenie jako element ozdobny, ale do wytarcia skóry nie ma żadnego odniesienia.

Będąc w sklepie sprzedawca powiedział ze może przy rozpatrywaniu reklamacji ktoś mógł to przeoczyć informację o nierównomiernym wycieraniu skóry i pani teraz moze mi od ręki dopisać odniesienie do tego zgłoszenia albo moge to jeszcze raz reklamować pomimo tego ze nie ma żadnego ustosunkowania się w bieżącej reklamacji.

Czy w takiej sytuacji mam prawo żądać rozpatrzenia reklamacji po mojej myśli z racji niedotrzymania ustawowego terminu na poinformowanie mnie o ustosunkowaniu się sprzedawcy do jednej z kilku zgłoszonych niezgodnosci pomimo ustosunkowania się do innych wad?

Butów nie odebrałam ponieważ nie wiem czy zabrać je do rzeczoznawcy.

Dziękuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Jeśli działania sprzedawcy nie doprowadziły butów do stanu zgodnego z umową, albo złóż ponowną reklamację i zażądaj wymiany (art. 8. ust. 1.), albo odstąp od umowy i zażądaj zwrotu ceny (art. 8. ust. 4 u.sp.kons.)
Możesz też wcześniej zdobyć opinię rzeczoznawcy.

Mogłam odebrać dzis buty przyznając im rację ale Odwołałam się od decyzji sklepu zaznaczając ze nie dostałam odpowiedzi na część zgłoszenia w odpowienim terminie, ponieważ jak zareklamuję jeszcze raz to mi to odrzucą jako nieistotne. Ta wada była najmniej znacząca ale nie popuszcze poraz kolejny CCC, dlatego zależy mi na odpowiedzi czy takie "częściowe" nieustosunkowanie sie do zgłoszenia skutkuje dla mnie możliwością zwrotu gotówki(pan w federacji konsumentów nie wiedział...) a zeby miec opinię rzeczoznawcy musiałabym zabrac buty ze sklepu.

88kowalska napisał:
Odwołałam się od decyzji sklepu

Nie ma takiej instytucji "odwołanie", 14-dniowy termin nie biegnie i nie muszą na to odpowiadać.

Wiem ze to w prawie nie istnieje ale w jaki sposób nie przyznać im racji?

Ok dzieki, postaram sie jeszcze zwrócic do rzeczoznawcy o wsparcie.

MAm jeszcze jedno pytanie odnoscnie inej reklamacji ale też w CCC, jak wygląda sprawa gdy reklamacja jest odrzucona: informacje o odrzuceniu reklamacji otrzymałam telefonicznie 29.12 jednak do tej pory nie mogę odebrać butów, w sklepie również nie ma pisemnej decyzji o odrzuceniu ponieważ "buty są u producenta i jeszcze nie wróciły" i decyzja bedzie jak przyjdą buty". czy w przypadku odrzucenia też jest coś takiego jak odpowiedni czas na zwrot? sprzedawca nie chciał mi wydac zadnego potwierdzenia ze byłam po odbiór ale ani butów ani decyzji nie było.

Podejrzewam (tylko), że sprzedawca odrzucił reklamację "z automatu" żeby zachować 14-dniowy termin, czeka z ostateczną decyzją na informacje od producenta.

Powrót