Kilkanaście lat temu zrobiłem strone internetową z mapką map1

• Autor wątku Autor wątku mundek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mundek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
opiszę moją historię związaną z map1.

Kilkanaście lat temu (ok. 2005 rok), miałem wtedy 13 lat, znajomy poprosił mnie o wykonanie małej strony internetowej dla jego przedsiębiorstwa. To była bardzo prosta strona, zrobiona za symboliczną kwotę, gdzie nieszczęsliwie użyłem screenshotu z przypadkowego programu do pokazania mapy dojazdu do jego firmy bo taka była jego prośba.
Wszystko oczywiscie było bez żadnej umowy z nikim. Strona w sumie znikneła z sieci po 2-3 latach, została zastąpiona zupełnie nową.

W roku 2012 mój znajomy przedsiebiorca otrzymał pierwsze listy z map1 o żadaniu płatności, zadzwonił do mnie informując mnie o takiej sytuacji, a ja po pobieznym poczytaniu internetu stwierdziłem że możemy to zignorować, bo wydawało mi się to tak samo groźne jak legendarny pobieraczek.

Dzisiaj, mamy rok 2017, od tego znajomego otrzymuję maila że sprawa się zamknęła w kwocie ponad 4000 zł oraz dojdzie do tego koszt prawnika ktory jest jeszcze nieopłacony. Przesłał mi mnóstwo skanów o wyroku, zajęciu konta przez komornika itd. W tej chwili żąda ode mnie zwrotu całości poniesionych kosztów.

Jestem w ciężkim szoku finału tej sprawy i kompletnie nie wiem jak sie zachować. Nie znam szczegółów przebiegu tej sprawy bo z tym znajomym nie miałem kontaktu przez te całe kilkanaście lat.

Chciałbym poznać opinię osób znających prawo. Czy mam on prawo żądać ode mnie tej kwoty? Albo czy ja mam prawo poczuwać się do winy?

Z góry dziękuję,
M.

Z tego co kojarzę to temat był już wałkowany na forum wielokrotnie.

Skorzystaj z wyszukiwarki.

Znam temat map1. Moje pytanie dotyczyło mojej sytuacji w stosunku do znajomego.

Powrót