Kilku komorników - kolejność czy wszyscy na raz?

• Autor wątku Autor wątku m0de
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m0de

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam, sprawa wygląda następująco:
Mam pięć spraw komorniczych, każda na inną kwotę i od innego komornika. Każdy z nich założył blokadę na moje konto bankowe i tu moje pytanie. Czy działają oni wg jakiejś ustalonej kolejności czy pobierają należności jednocześnie?

Załóżmy że jest 5 spraw komorniczych

Komornik 1 - 2000
Komornik 2 - 1000
Komornik 3 - 2300
Komornik 4 - 1300
Komornik 5 - 3000

każdy z nich założył blokadę na moje konto oczywiście każdy w innym czasie. Teraz załóżmy że wpływa na moje konto wypłata w kwocie 3000zł. Co wtedy? każdy z nich pobierze jakąś kwotę ?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem zawartość tego art. Ale 5 spraw zostanie przejętych przez jednego komornika tzw właściwego?

Czyli, nieważne ilu jest komorników, wystarczy do każdego z nich wysłać pismo o zbiegu egzekucji i muszą oddać sprawy jednemu komornikowi? Pytam bo zawsze łatwiej porozumieć się z jednym niż z kilkoma. A czy przez taki obrót sytuacji koszta się zwiększą?

Powinni rozliczyć koszta, przy przekazywaniu spraw. Nie uważnie czytasz przepis art 773.1 par.3

Staram się czytać ze zrozumieniem, ale wolę się upewnić pytając kogoś bardziej "ogarniętego" w tym niż ja :)

Po prostu mam kilka spraw komorniczych i ciężko dogadać się z każdym z nich a przy tym "rata" miesięczna łącznie dla każdego z nich jest bardzo wysoka. Do kogo powinienem się zgłosić o pomoc w "spisaniu" moich zadłużeń i zrobienie z tego wszystkiego jednego?

Wiem że to dość dziwne pytanie ale czy prawnik bądź inne instytucje są wstanie dowiedzieć się co gdzie i ile tego jest? Ponieważ moje życie wcześniej było dość "..." i sam nie wiem co gdzie i ile, prócz tego co mam na piśmie lub blokady na koncie.

I czy ktoś z forumowiczów może polecić jakiegoś prawnika we Wrocławiu który zajął by się tą sprawą

To że masz "pod górkę" na własne życzenie nie zwalnia cię od przeczytania naszego regulaminu. Nie jesteśmy słupem ogłoszeniowym. Zacznij o powiadomieniu o zbiegu.
m0de napisał:
i sam nie wiem co gdzie i ile,
Kajecik, długopis i uruchom na początek szare komórki.

Powrót