kilku właścicieli-co ze sprzedażą

• Autor wątku Autor wątku magdalena_gk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena_gk

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam, może brzmię naiwnie, ale naprawdę nie wiem gdzie sprawdzić. Nie chcę żeby mnie ktoś wyręczał, tylko żeby mi podał jakie przepisy poczytać. Chodzi o to, że zaproponowano mi kupno mieszkania, w księdze wieczystej jest 4 właścicieli, czy przy sprzedaży wszyscy 4 muszą byc obecni i się zgodzić na sprzedaż? Wydaje mi się, że tak, a Sprzedawca nic nie wspominał o innych. Gdzie szukać przepisów.

Do sprzedaży tego mieszkania jest niezbędna zgoda wszystkich współwłaścicieli.
Wątpię, aby notariusz - który jest niezbędny do sporządzenia aktu sprzedaży nieruchomości - dopuścił do takiej tranzakcji.
Ten (jeden) współwłaściciel może jedynie rozporządzać i zbyć tylko swój udział w tym mieszkaniu.
Niech się Pan na to nie nabierze.
Kc stanowi:
[lex:qexf5qxu]Art. 198. Każdy ze współwłaścicieli może rozporządzać swoim udziałem bez zgody pozostałych współwłaścicieli.

Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.[/lex:qexf5qxu]

bardzo dziękuję, sprzedający powiedział że ma notarialne upoważnienia od pozostałych do rozporządzania ich udziałem we własności, będę ostrożna, jeszcze raz dziękuję :)

[cytat:1lcs1wbd]
sprzedający powiedział że ma notarialne upoważnienia od pozostałych do rozporządzania ich udziałem we własności,
[/cytat:1lcs1wbd]
Jeśli tak, to wszystko w porządku.
Notariusz powinien dopilnować, żeby kupno odbyło się z zachowaniem wszelkich wymogów prawa.

Powrót