Kilku właścicieli domeny?

• Autor wątku Autor wątku tomhash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomhash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Mój znajomy jest posiadaczem domeny jako osoba fizyczna, zarejestrowanej przez pewien portal. Postanowiliśmy założyć własną działalność,(każdy swoją). Na tej domenie będzie funkcjonowała strona www z bazą obsługiwanych przez nas firm. W związku z tym,że cała działalność obu firm będzie opierała się na tej domenie chciałem siebie dodać jako współwłaściciela domeny(forma zabezpieczenia). Niestety rejestracja jest tylko możliwa na osobę fizyczną, bądź firmę. Brak jest możliwości, aby domena była zarejestrowana na kilka osób jednocześnie.
Jestem ciekaw czy byłaby możliwość temu zaradzić?
Z góry dziękuję za pomoc

Czy mam napisać,że przeczuwam zachowanie "kolegi",tj. zostanę na lodzie bez prawa do strony, którą zainicjowałem!która się rozwija i będzie coś warta, tylko nie miałem możliwości wtedy zarejestrowania domeny przez siebie. Nie wiem co w tym momencie zrobić?
Proszę o pomoc, jeśli piszę coś nie tak proszę o wskazówki to zniknę z forum...

widze,ze nikt nigdy nie spotkał się z podobnym przypadkiem...może tylko jakaś umowa wystarczy:) ...każda pomoc się liczy!

Zarejestrowanie jak? Drogą elektroniczną tylko? A kontaktowałeś się z firmą udostępniającą domenę? Rozmawiałeś na ten temat? Bo od tego powinieneś zacząć a nie od szukania od razu problemów na forum prawnym.

Kontaktowałem się z home.pl bo tak dokładnie nazywa się firma dzierżawiąca domenę, spotkałem się z taką odpowiedzią:"Niestety rejestracja jest tylko możliwa na osobę fizyczną, bądź firmę. Brak jest możliwości, aby domena była zarejestrowana na kilka osób jednocześnie."...zapomniałem dodać w pierwszy poście,przepraszam i dziękuję za odzew.

A czy wy macie jedną wspólną firmę? Jeśli nie to każda firma się inaczej nazawa chyba, więc dlaczego chcecie istnieć pod jedną domeną?

Bardzo długo szukaliśmy domeny,która będzie dla nas odpowiednia,jedyna w swoim rodzaju.Na tej domenie powstaje strona WWW,która będzie zawierała wspólną bazę i wyszukiwarkę firm obsłużonych przez moją bądź kolegi działalność.

...może wystarczyłaby tylko jakaś umowa własności domeny między nami,że mamy uprawnienia takie same(np.jeden bez zgody drugiego nie może jej sprzedać)

Ostatnia edycja:
Może by tak wystarczyło. Choć lepiej by było jakby każdy miał swoje miejsce na serwerze i swoją domenę. Wszystko jest dobrze dopóki nie chodzi o pieniądze :)

...może wystarczy "umowa własności domeny" po prostu spisana umowa z przypisanymi dwoma właścicielami(np.dwóch właścicieli samochodu),czy to byłoby wystarczające i wiążące, równouprawniające? czy tego rodzaju umowa by wystarczyła?jak ją napisać żeby miała jakąś moc prawną?może byłaby możliwość spojrzenia na jakis wzór?

Powrót