Kilometrówka

• Autor wątku Autor wątku ANKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANKA

Ekspert
Odpowiedzi
68
Proszę o pomoc! :)
Z praktyki wiem, jak sie rozlicza delegacje i inne przejazdy samochodem prywatnym do celów słuzbowych, czyli ilośc km x tzw. kilometrówka w zalezności od pojemności pojazdu, ale zawsze jakaś księgowa mi to dyktowała :ooo:
Moje pytanie:
2/ Czy przejazd samochodem z silnikiem diesla przelicza sie tak samo?
3/ Gdzie szukac jakiegoś rozporządzenia na ten temat i aktualnej wartości kilometrówki na pojemność 1,9.
Chodzi o dokumentowanie przejazdów w ramach leczenia powypadkowego, a TU chciałoby żeby im podać koszt zakupu , paliwa, zuzycie na 100 km danego pojazdu itp.
Dzięki za wszelkie informacje :)

Dzięki Januszu! Jak zwykle jesteś nieoceniony :brawo:

Kilometrówka miała być zmieniona, ale na razie na stronie Ministerstwa Transportu nic nie ma.

Jak rozumiem nie ma osobnej stawki dla samochod na gaz (LPG)?

Czy stawki z linka sa stale dla wszystkich firm, czy tez firmy prywatne moga to zmieniac (jak np przy stawkach na delegacje)?

Stawki są stałe i obowiązują dla wszystkich rodzajów paliwa.

[cytat="Nakago"]Stawki są stałe i obowiązują dla wszystkich rodzajów paliwa.[/cytat]
Stawki określone w rozporządzeniu to stawki MAKSYMALNE. Pracodawca może je zmienić. Przy czym zmniejszenie stawki zawsze jest możliwe, natomiast zwiększenie ma pewne skutki podatkowe(do kosztów można zaliczyć jedynie stawki podane w rozp, dla pracownika stanowią przychód, trzeba zapłacić ZUS itp).W praktyce nie słyszałem aby jakaś firma stosowała wyższe stawki. W budżetówce nie można stawek zwiększyć.
Z tego by wynikało, że stawki nie są jednak stałe. Ale oczywiście obowiązują dla wszystkich rodzajów paliwa.
jureK

Powrót