kinder gelt

• Autor wątku Autor wątku tatapl2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tatapl2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam .Prosze o pomoc -porade o ile to mozliwe? Sprawa wyglada tak .Zaraz po wejsciu Polki do uni jako jeden z pierwszych zlozylem w familienkasie wniosek na kinder gelt wszystkie papiery zaswiadczenia itp dostarczylem .Nadnieniam ze mieszkam w niemczech na stale jestem na ALG 2 czyli tak zwanym hartz 4 i dzieci wraz z zona mieszkaja na stale w Polsce -wszystkie dokumenty dostarczylem i z Polski i z niemiec.No i zaczelo sie od 2004 roku do teraz do lutego 2012 roku.Zaczeli zasilek placic caly .Nagle po 2 latach dostalem pismo ze nalezy mi sie polowa i ze musze wracac .Niepotrafie dobrze po niemiecku wiec z pomoca przyjaciol zlozylismy odwolanie lacznie do sadu .Sad przyslal orzeczenie ze raczej sprawa jest przegrana no i w zwiazku z tym zrezygnowalem i zgodzilem sie placic po 20 euro .Familienkase dalej mi placilo polowe i odciagalo sobie po 20 euro.Nie bede juz w to wnikal bo podobno tak jest ze jezeli jest sie tutaj na harz4 nie placi sie podatkow a dzieci mieszkaja w polsce to nalezy sie polowa chociaz jak by tutaj mieszkaly to wszyscy dostawaja calosc chociaz sa tez na hart4. W lutym 2012 roku dostalem pismo ze: od maja 2010 rokudo stycznia 2011 roku kinder gelt sie nie nalezy na dzieci i ze zaplacili za duzo -znaczy sie nawet ta polowa.Dalej napisali ze na corke ktora na dzien dzisiejszy ma 17 lat calkiem zatrzymuja a na syna od stycznia 2011 roku placa calosc pelny kinder gelt. Znajac zycie i poprzednie doswiadczenia z familienkasa wiem ze za niedlugo dostane pismo ze bede musial oddawc to od maja 2010 roku to co placili po polowie do stycznia 2011 roku a nastepnie dostane pismo ze od lutego 2011 roku do stycznia 2012 roku na syna tez mi sie nie nalezy calosc i na pewno tez do zwrotu.Nie rozumie na syna calosc od stycznia 2011 roku na corke nic no i wczesniej wstrzymali od maja 2010 roku ta polowe na 2 dzieci. zwracam sie z prosba czy jest tutaj moze jakis prawnik ktory by sie zajal ta sprawa -przyznam racje ze sprawa jest skaplikowana .Nie stety nie stac mnie na adwokata ale podobno osoby na hartz4 moga zostac zwolnione z oplat a koszty adwokackie ponosi sad nie znam sie na tym . Jest to sprawa nie typowa i wymagajaca na pewno duzo wkladu ze strony adwokata --moze i taka po trosze ambicionalna ? Prosze o odpowiedz i ewentualna pomoc . Pozdrawiam

wcale Ci się nie należy od maja 2010 po zmianie przepisów dla osób z Polski,, należy się temu u kogo dzieci przebywają w gospodarstwie w Polsce,czyli jeżeli mieszkają z matka to musi ona złożyć wnioski o niemiecki Kindergeld,bo wspólnego gospodarstwa raczej nie prowadzicie

w końcu się Familienkasse opamiętała,teraz jest tak jak w przypadku Niemców,od zawsze pobiera ten u kogo przebywaja dzieci:!:

po ci ten Kindergeld?tak ci odlicza z zasiłku socjalnego każdy dodatkowy grosz,,no chyba ze zatajone

Znajac zycie i poprzednie doswiadczenia z familienkasa wiem ze za niedlugo dostane pismo ze bede musial oddawc to od maja 2010 roku to co placili po polowie do stycznia 2011

dokładnie , będziesz musiał oddać,
tak masz szczęście ze jeszcze pobierasz innym już zaraz po 2010 zabrali, proszę poczytać temat przerabiany na forum cały czas
żaden prawnik nie pomoże

Ostatnia edycja:
za bardzo nie rozumie jak zona polka na stale mieszkajaca w polsce moze sie starac o niemiecki kinder gelt kto gdzie tu ja przyjmie.Wpolsce gdzie w mopsie-- pierwszy raz slysze w ropsie tez nie bo jezeli maz przebywa na stale za granica to tylko mops wchodzi w gre.O ile mi wiadomo to kinder gelt jest na dzieci i dzieciom sie nalezy to jezeli mieli by mi go odciagac z hart4 to na zycie by mi zostalo okolo 50 euro gdzie tu logika i sens .Kimder geld trzeba wykazywac w dochodach ale jezeli dochodow nie ma to gdzie okolo 360 euro jest hart4 minus na 2 dzieci kinder gelt ktory ja biore ale nie jest dla mnie a ktory mial bym to meldowac to zostaje mi okolo 50 euro to psy w niemieckim schronisku na miesiac maja wiecej przypuszczam.Z twojej wypowiedzi jeszcze wynika ze jedynym powodem nie placenia kg jest to ze dzieci mieszkaja w polsce bo jezeli by tutaj mieszkaly a bym nie pracowal to bym dostal kg.Nie wiem moze to jeszcze nie dotarlo do wszystkich ze niemcow juz nie ma tylko unia europejska.Jestem prawie pewien ze majac od 22 obywatelstwo niemieckie i dzieci mieszkajace w polsce nie pracujac tutaj to nalezy sie polowa kg--nie wiem moze sie myle.pozdrawiam

a bardzo nie rozumie jak zona polka na stale mieszkajaca w polsce moze sie starac o niemiecki kinder gelt

może , może i niejedna pobiera, jeżeli ojciec dziecka tu przebywa (pracuje ,pobiera zasiłek itp),nikt nigdzie nie musi jej przyjąć bo składa wnioski w Polsce przez ROPS czy MOPS lub wysyła bezpośrednio do Norymbergi

zapoznaj się ze zmianami przepisów

Ostatnia edycja:
Bardzo pani dziekuje za odpowiedz na prawde pierwszy raz slysze .Suma sumarow czy ten wniosek zlozy tam czy ja bym tutaj zlozyl ale tutaj od maja nie moge to tak by tak pierwszenstwo ma panstwo tam gdzie jest wiecej czyli w tym wypadku niemcy? Czyki jak placili to tylko to ze mnie tutaj a nie zonie do polski ?Bo nie widze powodu dlaczego by sie kg nie nalezal jedyne co to to ze zona tam miala zlozyc wniosek w tym maju a tak by tak by dostala .Skad moglem wiedziec ze cos jest nie tak jezeli caly czas kg przychodzil na konto i sumy sie zgadzaly caly czas nigdy nie bylo wyszczegolnione na jakie dziecko co i jak tylko suma i miesiac/ Nie wiem jezeli bym wziol adwokata czy to moze byc uwzglednione i dostarczyl zaswiadczenie ale z ropsu ze nie pobierala nigdy kg w polsce juz sie pytalem w mopsie wstecznego zaswiadczenia nie wydadza tylko w ropsie -jezeli.No nie wiem czy jest to jakies tlumaczenie .No idalej nie rozumie dlaczego niby od maja 2010 do stycznia 2011 placili po polowie na dwoje dzieci i to ma niby byc do oddania a od lutego 2011 tylko na jedno dziecko i to calosc idac na konto myslalem ze dalej na 2 placa

To od maja2010 juz wiedza ze zona ma tam skladac potem przez rok placa na jedno calosc tez nie wiem czy nie do oddania a w styczniu 2012 infornuja ze koniec .Zgodzi sie Pani parodia

Powrót