Kinderausweis

• Autor wątku Autor wątku Bartcor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartcor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam pytanie co do obywatelstwa niemieckiego. Otóż kilka lat temu moja mama wyrobiła mi taki dokument niemiecki o nazwie Kinderausweis. Termin upływy ważności tego dokumentu upłynął kilka lat temu, tj. w 2002r. W czerwcu ukończyłem 18 lat i dostałem zgłoszenie identyfikacyjne w celu nadania nip i tam jest rubryka z obywatelstwem, gdzie trzeba podać wszystkie obywatelstwa posiadane w dniu składania zgłoszenia.
Moje pytanie jest następujące, czy ten nieważny dokument Kinderausweis świadczy o tym, że mam niemieckie obywatelstwo? Jest tam wpis o obywatelstwie i jest wpisane, że posiadam niemieckie, więc nie wiem jak to teraz jest, czy mam je, czy nie? Proszę o pomoc.

Jeżeli miałeś obywatelstwo, to je nadal masz. Upłynięcie ważności dowodu nie ma na to żadnego wpływu.

jak Ci sie skonczy polski paszport masz nadal obywatestwo polskie?
no to tak samo dziala tu...jak mi sie konczy data waznosci paszportu niemieckiego obywatelstwo mam nadal..ide wyrobic nowy..ot co

Ja tez posiadam Kinderausweis przyznany po moim tacie ktory posiada obywatelstwo niemieckie czy po uplywie 11lat jesli Kinderausweis stracil waznosc nadal mam prawo do obywatelstwa niemieckiego????? prosze o odpowiedz

Generalnie tak, ale najpierw bedziesz musial wystapic o poswiadczenie obywatelstwa niemieckiego (jesli mieszkasz w Polsce w konsulacie niemieckim), dopiero gdy dostaniesz to potwierdzenie, otrzymasz nowy paszport niemiecki

dziekuje za odpowiedz nie ukrywam,ze liczylem wlasnie na odpowiedz Pana.
Mam pytanie jeszcze czy to prawda,ze jesli otrzymalem Kinderausweis juz w 1998 r po moim ojcu a jego data konczyla sie w grudniu 2002 do ukonczenia przeze mnie 16 roku zycia to prawnie po uplywie 12 lat od momentu jego uzyskania nikt nie ma prawa mi zabrac obywatelstwa niemieckiego ?????
slyszalem, ze jesli mialo sie paszport niemiecki to po uplywie 12 lat taka osoba jest traktowana nieodwolalnie jako niemiec....Zlozylem wniosek o obywatelstwie po ojcu i nawet w razie jego odmowy mam szanse na obrone w tej kwestii?????jak Pan sadzi? prosze o odpowiedz....

to nie jest tak do konca prawda. Przepis mowi, ze jesli ktos przez pelne 12 lat byl traktowany jak obywatel niemiecki, to nie mozna mu odmowic obywatelstwa, nawet jesli pierwotnie go wcale nie mial.

Do tego byloby koniecznie, zeby urzedy niemieckie traktowaly ciebie przez pelne 12 lata jak obywatela niemieckiego, np. przez wystawienie po 10 latach nastepnego dokumentu niemieckiego na minimum nastepne 2 lata. A ty miales przerwe, wiec u ciebie ten przepis nie znajduje zastosowania.

jedynym problemem moze byc tu dobrowolna sluzba w wojsku polskim, przez co traci sie nieodwolalnie obywatelstwo niemieckie

Powiem Panu jak wyglada moja sytuacja
Mój tata otrzymal w roku 1998 obywatelstwo niemieckie po zmarlym ojcu
w tym samym czasie 5 mojego starszego rodzeństwa otrzymała tez automatycznie niemieckie obywatelstwa i dzieci moich braci tez otrzymały niemieckie obywatelstwa czyli w jednym roku 3 pokolenia mojej rodziny otrzymały niemieckie obywatelstwa . Ja po ojcu w roku 1999 otrzymałem Kinder-ausweis do ukończenia 16 roku życia i był ważny do końca 2002 roku.
Mialem być wpisany w Staatsangehorigkeitu mojego taty jako jego niepełnoletnie dziecko ale tata nie odesłał do Kolonii swojego Staatsangehorigkeitu aby mnie wpisano w tym czasie bo jest bez nóg i miał bardzo poważna operacje zagrażająca jego życiu właśnie w tym okresie .Natomiast posiadam do dzis pismo z KOLN z 1999 roku informujace o tym ze mam byc wpisany do Staatsangehorigkeitu mojego ojca .Dlatego tata wyrobił mi rok później Kinder-ausweis który miałem ważny do grudnia 2002 roku. Moje 5 rodzeństwa mieszka w Niemczech od 13 lat z zonami i dziećmi.Teraz ja złożyłem wniosek do Kolonii o obywatelstwo po moim ojcu jestem urodzony w 1986 roku i jestem najmłodszy z rodziny. Upoważniłem mojego brata żeby w moim imieniu wysłał wniosek do KOLN bo potrwa to na pewno szybciej jak przez Konsulat.
Panie Pogodniaku co Pan sadzi o tej sprawie mojej która opisałem mam szanse na to obywatelstwo? skoro wszyscy je maja od lat? Licze bardzo tylko na Pana opinie na tym forum.

Mieszanie do sprawy braci i ich rodzenstwa nic nie wnosi do sprawy, bo to inne przypadki.

Trezba poczekac na odpowiedz z Kolonii, szanse sa bardzo dobre, ale nic wiecej tu nie moge wniesc, bo dopoki nie przyjdzie Staatsangehörigkeitsausweis to obywatelstwo jest jakby "w zawieszeniu do weryfikacji"

Mysli Pan ,ze moge dolaczyc do dokumentow do KOLN moj kinderausweis i to pismo z Koln
w ktorym jest napisane ze tata ma odeslac swoj staatsangehorigketsausweis po to zebym byl wpisany do niego????? Mysli Pan ,ze te dwa dokumenty ulatwia im sprawe?????

Powrót