Kindergeld, 500+ - PROSZE O POMOC

• Autor wątku Autor wątku kruszynaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruszynaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, sytuacja wygląda tak: W sierpniu/wrześniu tego roku przyznano kindergeld na syna, były partner od sierpnia 2015 przebywa w DE i od tego momentu zostało naliczone kindergeld.
Spisałam z nim umowę u notariusza, że pieniądze z owego świadczenia będą szły na lokatę dla dziecka i w wieku 18 lat syn będzie mógł z tej lokaty wybrać wszystkie pieniądze.
W czerwcu złożyłam wniosek o 500+ jednak musiałam podać adres ojca dziecka, ten jednak nie udostępnił mi go wyrzucając mi że żeruje na dziecku dlatego mi nic nie poda i musiałam czekać na decyzję do teraz żeby własnie wojewódzki mops znalazł poprzez niemiecki OPS jego adres i inne potrzebne dane tj. umowę o pracę.
Decyzja przyszła że zostało przyznane 500+ tym samym blokując kindergeld. I tu pojawia się kluczyk - były partner cwany ma prawnika wmawia mi że teraz kindegeld nie będzie w ogóle wypłacany bo będę pobierać 500+ i mam się zdecydować czy zostajemy przy kindegeld (zabezpieczyć przyszłość dziecka przy tym samym pozwalając na chwilę obecną życ za 750zł mojej wypłaty + 400zł alimentów z czego -400zł opłacam studia) czy biorę na chwile obecną 500+ (tym samym stopując przyszłość dziecka).
Pierwsze pytanie czy to prawda? Bo czytałam że róznica bedzie jako kindergeld wiec to świadczenie nie bedzie zatrzymane całkowicie.
Druga kwestia jest taka - czy mogłabym pobierać 500+ oraz dodatkowo rodzinne bo mi dochod nie przekroczy na dwie osoby czyli stopuje automatycznie kindergeld ale za 2/3 lata według mnie zostanie to zabrane i czy jakbyśmy za kilka lat wrocili do kindergeld to będę musiała wracac wszystko do mopsu? Były parter mi pisze tak: "I nawet jeśli pobierzesz w Polsce dodatek i po jego skończeniu będziesz chciała z Niemiec to i tak trzeba będzie wrócić całość z polski. Bo Niemcy równają czyli w tym wypadku od momentu zatrzymania zostanie wpłacony"
Trzecie pytanie - wniosek złozyłam poczatkiem czerwca a wyplacone zostanie mi planowo od listopada. Czy dostane zwrot za poprzednie miesiace tj.od kwietnia? bo jeszcze mnie obejmuje ale czy kindergeld na to nie wplynie jakos?
BARDZO PROSZĘ O POMOC, nie stać mnie na prawnika żeby dowiedzieć się czy to prawda.

Powrót