Kindergeld a alimenty.

• Autor wątku Autor wątku bacha4215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bacha4215

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam. Mam zasądzone alimenty na corkę w Polsce. Eks po rozwodzie wrócil ponownie do Niemiec i podjął pracę. Ja otrzymuję również 184 Euro Kindergeld. Czy ktos mi wyjasni jak to jest z tym Kindergeld jezeli ojciec placi alimenty? Czy ojciec moze zacząc odliczac sobie polowe Kindergeld i placic alimenty pomniejszone o 92 euro?

Czy Kindergeld może zostać pomniejszone o kwotę płaconych alimentów ?
Dołączam się do pytania. Prosimy o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
zależy jakie alimenta ,niemieckie są już automatycznie pomniejszone o 92€ polowe Kindergeld wiec Familienkasse już drugi raz nie pomniejsza KG.
http://www.treffpunkteltern.de/fami...ei-minderjaehrigen-im-unterhaltsrecht_506.php
zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.

jeżeli o polskie chodzi to mogą pomniejszyć zasiłek rodzinny (Kindergeld)

tu przykłady
Jestem osobą rozwiedzioną, mam dwójkę dzieci. Otrzymuję alimenty zasądzone w Polsce na dwoje dzieci. Mój były mąż pracuje i mieszka w Niemczech od 2002 r. Starałam się o rodzinne z tego kraju, ale odmówiono mi uzasadniając, że otrzymuję alimenty od byłego męża, a więc rodzinne mi się nie należy, ponieważ wysokość rodzinnego jest mniejsza od połowy alimentów. Czy jest jakiś przepis prawny dotyczący mojej sprawy, aby móc otrzymywać świadczenia rodzinne z Niemiec? Mój dochód jest niski, pracuję na pół etatu, dlatego też otrzymuję zasiłek z Polski.
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Najczęściej zadawane pytania

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
zależy jakie alimenta ,niemieckie są już automatycznie pomniejszone o 92€ polowe Kindergeld wiec Familienkasse już drugi raz nie pomniejsza KG.
Kindergeldanrechnung bei Minderjährigen im Unterhaltsrecht
. Chyba nie rozumiem... :-( To znaczy,że jeśli Sąd (niemiecki ) zasądza alimenty od jednego rodzica mieszkającego w Niemczech, na rzecz dziecka mieszkającego z drugim rodzicem w Polsce, to " z urzędu" pomniejsza te alimenty o Kindergeld, nawet jeśli żaden z rodziców ich nie bierze ?
PS. Niestety słabo znam niemiecki.

z jakiego urzędu i co znaczy "nawet jeśli żaden z rodziców ich nie bierze ?

przykład : zasiłek rodzinny należy sie rodzicom po połowie ,jeżeli ojciec płaci alimenta dobrowolnie według Düsseldorfer Tabelle to ma prawo pomniejszyć je o polowe Kindergeld
tabela
http://www.finanztip.de/recht/familie/duesseldorfer-tabelle.htm

Ostatnia edycja:
No dobrze belunia ja mieszkam w Niemczech , eks tez. Alimenty zasadzone w Polsce. Czy eks moze zaczac płacic zamiast 200 euro 108 zatrzymujac dla siebie połowe Kindergeld? Ja pobieram go w calosci.

Jerzeli pobierasz kindergelt w calosci to ojciec pomniejsza alimenty o polowe kindergeltu

dana154 napisał:
tak jak to jest zatwierdzone przez sad u mojej corki

a jaki sąd?
bo jeśli niemiecki to oczywiste
nie mogę się doszukać, czy polskie sądy też stosują tę zasadę
płacę alimenty juz dobrych kilka lat matce moich dzieci w Niemczech i pierwsze słyszę, że mógłbym to sobie jakoś pomniejszac

Ostatnia edycja:
Powrót