Kindergeld a Becikowe z PL

• Autor wątku Autor wątku konesermagiera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konesermagiera

Wiram serdecznie, Mieszkamy w Nieczech bez pochodzenia, jesteśmy po ślubie mamy dwu miesięczne dziecko urodzone w Niemczech - (Obywatel Polski )
Żona pobiera Elterngeld i czekamy na Kindergeld.
Od czasu kiedy powiedziała pracodawcy o tym zęjest w ciąży przestał jej płacić mimo stałej umowy na czas nieokreślony. Wygrała sprawe w niemieckim sadzie pracy i nakaz zapłaty mamy - jest on u komornika który ma kiedys ściągnąć pieniądze bezpośrednio z konta pracodawcy.
Puki co żona jest na zasiłki z Jobcenter który starcza na czynsz i pewnie bedzie go trzeba oddać. Ja ( Mąż )studiuje i nie zarabiam
Moje pytanie czy przysługuje nam Polskie Becikowe ic zy możemy je odebrać bez konsekwencji oddawania świadczeń Niemieckich ?

tu jest kłopot bo nie rozumiem co znaczy mieszkacie w damym czasie ?
Jesteśmy zameldowani w polsce na pobyt stały, owszem centrum życia skupia się w Niemczech w przez ostatni rok ale będziemy miesiąc w polsce czy to oznacza dany czas ?
centrum interesów życiowych odbywa się w dwóch krajach ale Niemcy nie mają świadczenia takiego jak jednorazowe becikowe, czy się mylę ?

Nie mozna miec "centrum interesow zyciowych" w dwoch krajach jednoczesnie, bo generalnie przyjmuje sie, ze tam, gdzie mieszka sie wiecej niz pol roku w ciagu roku kalendarzowego, ma sie "miejsce zwyczajowego pobytu", a i polskie przepisy meldunkowe przynajmniej teoretycznie nakladaja obowiazek zgloszenia wyjazdu za granice na bodajze ponad pol roku

Pogodniak, zaskoczę Cię, bo w Pl mają taki bałagan, że sobie nawet nie wyobrazasz. Przed 4 laty jak wyjezdżałam z Pl z zamiarem niepowrotu, zgłosiłam się do urzedu meldunkowego w moim mieście w Pl, celem poinformowania ich, że wyjezdzam na stałe. Pani mi powiedziała "szczęsliwej podróży i powodzenia, ale nas to nie interesuje dokąd i po co Pani wyjeżdza". Ta sama sytuacja w przychodni, gdzie miałam swojego i dziecka lekarza. Zgłosiłam, żeby nas nie szukali w sprawie szczepień. Do niedawna jeszcze przychodziły wezwania pod nasz polski adres zameldowania. Nie tylko z przychodni, ale i z sanepidu! Dopiero interwencja w NFZ wykazała, ze przychodnia nie zgłosiła naszego wyjazdu i wciaz otrzymywała na nas jako pacjentów dofinansowanie!!! Niewiarygodne, ale prawdziwe. Takie rzeczy tylko w Pl. Tam się nikt nikim nie interesuje, kazdy tylko myśli, jakby tu na kimś kaskę zrobić.

Ale jest generalnie tak jak piszesz. Centrum interesów życiowych jest tam, gdzie się mieszka dłużej niż 183 dni w roku, gdzie się pracuje i podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu.

Dziękuję za odpowiedzi. Czy możecie mi Państwo polecić kogoś kto wyjaśni mi w prostych słowach jak funkcjonuje Niemieckie SGB II w kwestji unijnych przepisów względem polski szczególnie.
Moja i nasza sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana Nasze "Centrum życiowe "obecnie jest w Nieczech bo tu urodziła się córeczka lecz owe pół roku w 2015 r. pracowaliśmy obydwoje w Hiszpanii tam płacąc podatek i mając meldunek. Ja od Września 2015 złapałem stałą prace w niemczech i 6 miesięcy pracowałem płacą podatek w DE, Lecz w 2016 roku mieliśmy umowy aktorskie w polsce i prawa autorskie z nimi związane nadal występują.
Podatek w Polsce będzie płacony pewnie jeszcze długo ( mieliśmy w tym kraju firmy ) my jako rodzina bedziemy się w Polsce pojawiać w święta i zarobkowo lecz ze względu na dziecko chcemy mieszkać w ustroju demokratycznym. Bardzo ważne dla mnie jest by nie popaść w konflikt z Niemieckim prawem i nie narobić sobie komplikacji ze względu na to że sie zgłosimy po Becikowe w Polsce.
Dla uznania swoich Polskich kwalifikacji zawodowych potrzebuję zdać egzaminy z Niemieckiego prawa socjalnego SGB II głównie jest conajmniej kilkanaście rzeczy których nie rozumiem nie tylko ze względu na bariere językową ale i dlatego ze sami niemcy nie wiedzą jak mają intrpretować właśne przepisy względem polskich Unijnych.

Jestem w kontakcie z niemieckim prawnikiem ( darmowym ) z Job Job bo w moim przypadku stała się sysuacja dośc kuriozalna. Od czasu kiedy jestem studentem zostałem skreślony z listy Jobcenter i ta instytucja zarządała zwrotu socjalki przydzielonej na moją osobę w mojej rodzinie jednocześnie odmawiając mi jakich kolwiek świadczeń ale okazuje sie że studentem też formalnie nie jestem bo robię tylko wyrównanie wykształcenia względem prawa niemieckiego a że mam już magistra z polski jest to tak zwane weiterbildung więc nie przysługują mi znizki studenckie ani żaden Bafog.

Za studia zapłaciłem i pracuję też za darmo jako praktykant by wyrobić potrzebne godziny do zaliczenia duplomu.

kontakt na mój Whatsap gdyby ktoś sie zdecydował +48792499357

Skoro prawnik niemiecki nie ogarnia sytuacji, to tym bardziej forum ci raczej nie pomoze.
Zdrowo-rozsadkowo zrobilbym tak: zwrocilbym sie do polskiego adwokata o informacje, czy w Polsce w ogole przysluguje becikowe w kontekscie waszej systuacji. Jesli tak, wystapilbym po nie, a po jego otrzymaniu zglosilbym ten fakt w Jobcenter, skad zona dostaje jakies dofinansowanie, bo jestescie to tego zobowiazani jako "wspolne gospodarstwo domowe" (Bedarfsgemeinschaft). Tym samym odbijecie pileczke w strone urzedu niemieckiego, ktory bedzie musial pisemnie na to zareagowac. Wtede nie bedzie zadnego "przekretu", bo otwarcie wylozycie kawe na lawe. A jesli decyzja urzedu niemieckiego bedzie watpliwa, zawsze mozna zlozyc odwolanie, ktos na wyzszym szczeblu bedzie musial wtedy te sprawe rozwiklac.
Decyzje Jobcenter, jak donosza media niemieckie, sa bardzo czesto nie do konca zgodne z prawem, co wynika ze statystyki orzeczen niemieckich sadow ds. socjalnych, w razie watpliwosci, mozecie zawsze zaskarzyc decyzje do sadu, nie bedzie to Was nic kosztowac, bo nie macie wystarczajacych dochodow, a wtedy sad to rozpatrzy gruntownie. Nic innego chyba nie mozna poradzic.

Powrót