Kindergeld a dziecko pracujące na umowie zlecenie

• Autor wątku Autor wątku nvmbr00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nvmbr00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
mam pytanie, ponieważ od 1,5 roku mój tata pobiera na mnie Kindergeld. Jestem na drugim roku studiów i od października 2021 roku pracuję na umowę zlecenie. Dopiero wczoraj dowiedziałam się o zapisie, według którego nie mogę przekraczać 20h tygodniowo. Do tej pory zdarzały się tygodnie, w których taka sytuacja miała miejsce, natomiast w żadnym miesiącu moje łączne godziny pracy nie przekroczyły 80h. Czy w takiej sytuacji jest szansa, że prawo do świadczenia zostanie mi odebrane i będę musiała zwrócić pieniądze, które dostałam od października? Dodam, że z Kindergeldu opłacam co miesiąc stancję studencką (870zł) i nie wiem czy jakkolwiek mogłabym to podeprzeć, żeby nie stracić zasiłku. Dodatkowo pracuję na umowie zleceniu, a więc oprócz stawki godzinowej, nie mam na umowie zapisu o ilości liczby godzin do przepracowania. Czy w takim wypadku, mogłabym oznajmić, że na przykład nie było nadwyżki godzin, a jedynie premia od sprzedaży?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edit: Dodam, że zaczynając pobieranie świadczenia nie pracowałam. W jaki sposób w ogóle niemiecka kasa może to weryfikować?

Ostatnia edycja:
Powrót