kindergeld a minijob

• Autor wątku Autor wątku nonka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nonka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
witam..mieszkam w niemczechwraz z dzieckiem i otrzymuje na syna tzw.kindergelt a teraz przyslali mi papiery do wypelnienia na podstawie ktorych chca stwierdzic czy dalej mi takie swiadczenie przysluguje...stad moje pytanie...jest tam w formularzu pytanie czyy od czasu zlozenia ostatniego wniosku zatrudnilam sie u oracodawcy a jezeli tak to oni potrzebuja zaswiadczenie od pracodawcy....i moja odpowiedz brzmi ze tak,tyle ze jest to praca na minijob i zwiazku tym nie wiem czy musze te informacje podawc i prosic pracodawce o to zaswidczenie czy jednak nic nie musze robic???

Oczywiscie, musi Pani podac ze ma Pani minijob skoro przyslano Pani nowe formularze. Najlepiej dolaczyc do tego umowe o prace . To powinno wystarczyc... Minijob nie wplywa na wyplate Kindergeld. Wazne jest ze dziecko chodzi np. do szkoly. Wszyscy pracujacy Niemcy tez dostaja Kindergeld.

Wszyscy pracujacy Niemcy tez dostaja Kindergeld.

bezrobotni tez otrzymują
z racji zamieszkania dziecka na terenie DE

tak samo jak w Polsce, przecie nie trzeba pracować żeby otrzymać rodzinne skoro dziecko mieszka w danym kraju

Rodzice muszą posiadać miejsce stałego zamieszkania i przebywania na terenie Niemiec. Stwierdza się je na podstawie posiadania mieszkania w Niemczech, w którym przebywa się na stałe.Jeżeli rodzic nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie nieograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech, tzn. pracuje w Niemczech a mieszka w Polsce.

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
bezrobotni tez otrzymują
z racji zamieszkania dziecka na terenie DE

. [/I]

zgadzam sie , ze bezrobotni tez otrzymija , ale pytanie bylo czy w przypadku minijob Kindergeld przysluguje ..

witam ponownie
dziekuje wszystkim za odpowiedz ale wlasciwie dalej nie wiem,czy musze podac informacje ze zostalam zatrudniona na minijob(wiem ze takie swiadczenie przysluguje kazdemu pracujacemu i odprowadzajacemu podatki w niemczech),chodzi mi tylko o ten wlasnie minijob,(bo jak wiem praca na minijob do niczego sie nie liczy)wiec stad moje pytanie czy we wniosku musze zaznaczyc ze zostalam zatrudniona czy tez nie?

Witam jak najbardziej musi pani podac,tz minijob tez jest praca czy nie ?

tak wiem ze jest to praca ale gdy ja sie pytalam tak ogolnie znajomych,to oni twierdzili ze nie musze podawac takiej informacji,wiec wolalam sie upewnic jak to wyglada prawnie....i dziekuje za odpowiedz

Witam .Jestem osobą początkującą na forum
.Od czerwca tego roku pracuję w Niemczech ,jako pomoc domowa i jestem zatrudniona na 400 euro (Mini Job) Jednocześnie w Polsce prowadzę działalność gospodarczą od której odprowadzam składki ZUS i na podstawie ,której mam ubezpieczenie zdrowotne
.Mam pytanie czy z tego tytułu mogę ubiegać się o wypłatę w Niemczech Kinder Geld (dzieci przebywają w Polsce i tam chodzą do szkoły ) .Jakie dokumenty i gdzie powinnam złożyć .
PRZESZUKAŁAM WSZYSTKIE FORA I NIGDZIE NIE MOGĘ UZYSKAĆ INFORMACJI CZY ZATRUDNIENIE NA MINI JOB ,UPRAWNIA DO POBIERANIA TEGO ŚWIADCZENIA .

witam, chcialabym sie dowiedziec czy bedac na zatrudnieniu w niemczech moge pracowac dodatkowo na minijob i czy z mini job bedac na maciezynskim dostaje dodatkowo tez pieniadze czy tylko z zatrudienia?
przyklad.
zarabiam netto 1500 euro
mini job 400 euro
czyli razem 1900 euro z tego na macierzynskim dostane 70 % czy liczone jest tylko z tego 1500 euro.

Powrót