M
miro2008a
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Mój tata ubiega się o świadczenie socjalne w postaci kindergeld. Proces ten jest już na końcowym etapie - mój ojciec ma już założony numer ewidencyjny i ostatnią rzecz jaką należy wykonać to uzyskać pieczątkę od polskiego urzędu zajmującego się ewidencją ludności. I tutaj zaczyna się problem. Pismo od Familienkasse, które trzeba odesłać ze wspomnianą pieczątką nie jest akceptowane przez polskie urzędy. Próbowałem to załatwić w urzędzie miasta w mojej rodzinnej miejscowości oraz w Rodzinnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Gdańsku. Za każdym razem urzędnicy znajdują inny powód, dla którego nie mogą wypełnić formularza dot składu rodziny.
W ROPS dowiedziałem się, że powodem jest brak pieczątki niemieckiej instytucji, a także to, że przesłany formularz nie jest de facto formularzem e401 tylko skorconą wersją z naniesionym logo Familienkasse. Czy ktoś z Was doświadczył podobnej sytuacji?
W ROPS dowiedziałem się, że powodem jest brak pieczątki niemieckiej instytucji, a także to, że przesłany formularz nie jest de facto formularzem e401 tylko skorconą wersją z naniesionym logo Familienkasse. Czy ktoś z Was doświadczył podobnej sytuacji?