Kindergeld a rozwód

• Autor wątku Autor wątku money84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

money84

Użytkownik
Odpowiedzi
224
Witam.

Obecnie jestem w trakcie rozwodu. Mąz pracuje legalnie w Niemczech. Chcialabym sie dowiedziec, czy po rozwodzie kindergeld przysluguje mnie, czy mąż nadal bedzie otrzymywał te pieniadze, nie dając mi grosza? Jak to wygląda po rozwodzie?

Tobie ,,bo zaszly zmiany
-wnioski skladac w Polsce na Kindergeld
-temat przerabiany nizej

ale on cos tam musi podpisac/zgode wyrazic,,czyt.nizej w tematach
narazie mamy tu jednana forum ,ktora juz dostala/mieszka w Polsce

Chodzi o to, ze dostalam pismo z prożba o wyslanie do ROPS-u potrzebnych dokumentow.. I teraz nie wiem czy jak im to wysle to te pieniadze zgarnie moj mąz, czy beda je przysyłac mnie..

teraz naleza sie jemu(a raczej wam),po rozwodzie tobie, jezeli dzieci beda przebywaly tylko u ciebie w gospodarstwie.

Córka cały czas jest ze mną. Czy po rozwodzie bede musiała starac sie o przyznanie mnie tych świadczeń, czy oni automatycznie jak dostana informacje o naszym rozwodzie sie ze mną skontaktują i bedą przesyłac te pieniądze na moje konto?? Czy warto brnąc w tą całą procedurę?

nie wiem jak to bedzie potem,czy sie skontaktują, czy sama bedzeisz musiala skladac wnioski na nowo..trudno powiedziec

ale calego KG nie dostaniesz,bo odlicza polskie rodzinne (czy je pobierasz czy nie)i alimenty lub polowe KG nalezaca sie ojcu..

wysylam wiadomosc prawatna Tobie i info

Powrót