Kindergeld a zasiłek macierzyński, urlop wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku eli22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eli22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Moja kuzynka w ciągu ostatnich 5 lat pracowała zawodowo. Kiedy urodziła dziecko, pracodawca nie przedłużył jej umowy. Mam pytanie odnośnie pkt. 8.3 w formularzu na Kindergeld.

Brzmi ono:
Czy małżonek wnioskodawcy lub inna osoba, w stosunku do której dzieci wymienione w punkcie 3 pozostają w stosunku prawnym, w ciągu ostatnich 5 lat przed złożeniem wniosku przerwał/a przejściowo swoją działalność zarobkową z tytułu:
a. bezrobocia
b. choroby
c. macierzyństwa
d. wychowywania dzieci
e. wypadku przy pracy

Czy skoro była ona w ciąży, a po porodzie nie przedłużono jej umowy, to czy któryś z wymienionych punktów musi być zaznaczony?

Pozdrawiam

Ciąża a umowa na steuerkarte >

Ciąża a umowa na steuerkarte >

Witam mam umowę na steuerkarte od 28-01-15 pracuję po 3 h dziennie umowę mam na 6 mc . Obecnie jestem w ciąży w 9 tygodniu i teraz mam pytanie co ze mną bedzie ? Wiem ,że jak pracodawca dowie się ze jestem w ciąży nie przedłuży mi umowy i zostanę bez ubezpieczenia a do końca listopada do porodu jeszcze dużo czasu . Czy mogę nie mówić pracodawcy o ciązy i poczekać aż w sierpniu przedłuzy mi umowę ? i co wtedy powieedzieć i iśc na zwolnienie bo zostanie mi juz wtedy 3-4 miesiące do porodu . Czy będą nalezały mi się jakieś pieniądze jak w okresie macieżyńskim wychowawczym ? Proszę pomóżcie jestem tu tak krótko ze nie mam o niczym pojęcia .

Powrót