C
czerwonatabletka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, stan faktyczny wygląda następująco, moi rodzice pracują za granicą pobierają na mnie kindergeld od października 2011 roku (od kiedy rozpocząłem studia)do teraz. W związku małżeńskim jestem od 19 maja 2012, syn urodził się 6 września 2012 roku. Moja żona wraz z dzieckiem są zameldowani w innym miejscu niż ja. Na syna nie był pobierany kindergeld. Do obecnego stanu mam parę pytań?
1.Czy na syna należy się kindergeld? Jeśli tak, to od kiedy? Czy można wziąć wstecz kindergeld i od jakiego momentu?
2.Wiem, że mogę pracować max 20h/tygodniowo, czy to dotyczy mnie i mojej żony czy tylko mnie? Jeżeli będę pracował czy muszę to komuś zgłaszać oprócz urzędu skarbowego? Czy te 20h/tygodniowo jest brana pod uwagę jako średnioroczna?
3.Jakie dokumenty będę musiał złożyć po zakończeniu studiów? I gdzie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
1.Czy na syna należy się kindergeld? Jeśli tak, to od kiedy? Czy można wziąć wstecz kindergeld i od jakiego momentu?
2.Wiem, że mogę pracować max 20h/tygodniowo, czy to dotyczy mnie i mojej żony czy tylko mnie? Jeżeli będę pracował czy muszę to komuś zgłaszać oprócz urzędu skarbowego? Czy te 20h/tygodniowo jest brana pod uwagę jako średnioroczna?
3.Jakie dokumenty będę musiał złożyć po zakończeniu studiów? I gdzie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnia edycja: