Kindergeld i Unterhaltsvorschuss po powrocie do PL?

• Autor wątku Autor wątku Sunshine2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sunshine2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, pare miesiecy temu wrocilam z dzieckiem do Polski. Ojciec (jestesmy po rozwodzie) zostal w Niemczech. Zostal mi cofniety zarowno Unterhaltsvorschuss jak i Kindergeld. Czy mam jakies szanse odzyskac te swiadczenia? Dodam ze zarowno ojciec jak i dziecko maja podwoje obywatelstwo. Z gory dziekuje za cenne informacje. Pozdrawiam!

Unterhaltsvorschuss wypłacany jest tylko na dzieci zamieszkałe z matka w Niemczech , Kindergeld jeżeli choć jedno z rodziców pracuje na terenie Niemiec moze byc wyplacany do Polski

Dodam ze zarowno ojciec jak i dziecko maja podwoje obywatelstwo.

to akurat jest bez znaczenia

Ostatnia edycja:
Hej Belunia, dzieki za odpowiedz, no to uspokoilas mnie :)

w Polsce tez macie Fundusz Alimentacyjny wiec należy się tam starać , skoro ojciec nie płaci

Slyszalam tylko o mozliwosci starania sie o alimenty przez sad - a to zmudny i kosztowny proces, nie zawsze dajacy skutki, dlatego dalam sobie spokoj. Ale o Funduszu wlasciwie nie pomyslalam. Popytam. Jeszcze raz dzieki! :)

nic nie dostaniesz z Funduszu jeśli nie masz wyroku sądowego,a postępowanie sądowe jest bezpłatne.

A czy dla sadu ma znaczenie to ile zarabiam? Czy tez dochody ojca dziecka? Prawde mowiac nie mam pojecia od czego zaczac takie postepowanie..

pracujesz ? to Kindergeld tez nie będzie przysługiwał :)

Zgodnie z Rozporządzeniem Nr 883/2004 (Dz. Urz. (UE) L166/1 z dn. 29.04.2004r.ze zm.) o państwie pierwszeństwa do wypłaty świadczeń rodzinnych w poszczególnych Państwach Członkowskich decyduje:

w pierwszej kolejności - zatrudnienie lub praca na własny rachunek,
w drugiej kolejności - otrzymywanie emerytury lub renty,
w ostatniej kolejności – miejsce zamieszkania.
rops-katowice.pl

No ja pracuje w Polsce, ale Kindergeld jest przeciez dla dziecka, nie dla mnie... :confused:
( w sensie - dla dzieci mieszkajacych w Niemczech nie ma znaczenia czy ich mama zarabia 700 czy 7000 €... )

zależy ile zarabiasz,jeśli należy Ci się Polski zasiłek to z Niemec dostanesz zasiłek dyferencyjny czyli róznicę miedzy niemieckim zasiłkiem a polskim,

Kindergeld jest dla rodziców na dzieci po równo,tyle ze w Niemczech ojcowie odliczają sobie polowe czyli ( 92€) z alimentów , sąd również tak nalicza

nawet jeżeli Niemcy wypłaca ten dodatek Differenz-Kindergeld to będzie on pomniejszony o kwotę zasadzonych alimentów

Unterhaltsvorschuss tez był pomniejszony o kwotę 184€(Kindergeld),bez odliczania Kindergeld wynosiłby 317€

für Kinder bis unter 6 Jahren

ohne Kindergeldanrechnung 317 Euro/ Monat

mit Kindergeldanrechnung 133 Euro/ Monat

http://www.bmfsfj.de/BMFSFJ/familie,did=34088.html

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
nawet jeżeli Niemcy wypłaca ten dodatek Differenz-Kindergeld to będzie on pomniejszony o kwotę zasadzonych alimentów
chyba odwrotnie,alimenty mogą zostac pomniejszone o wypłacony kindergeld,
w tym przypadku nie ma jeszcze ustalonej kwoty alimentów.

odwrotnie to tyczy się zamieszkałych w Niemczech,pomniejszone o polowe KG (92€)

ona jako zamieszkała w Polsce,otrzyma Kindergeld minus alimenta ,bo jak niby inaczej maja jej odliczyć polowe Kindergeld z aliment zasadzonych w Polsce ?

czasami wychodzi na zero ,temat był już tutaj wiele razy przerabiany

Jestem osobą rozwiedzioną, mam dwójkę dzieci. Otrzymuję alimenty zasądzone w Polsce na dwoje dzieci. Mój były mąż pracuje i mieszka w Niemczech od 2002 r. Starałam się o rodzinne z tego kraju, ale odmówiono mi uzasadniając, że otrzymuję alimenty od byłego męża, a więc rodzinne mi się nie należy, ponieważ wysokość rodzinnego jest mniejsza od połowy alimentów. Czy jest jakiś przepis prawny dotyczący mojej sprawy, aby móc otrzymywać świadczenia rodzinne z Niemiec? Mój dochód jest niski, pracuję na pół etatu, dlatego też otrzymuję zasiłek z Polski.

Najczęściej zadawane pytania
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Najczęściej zadawane pytania

ale Kindergeld to jest zwrot podatku i FK nie może odmówić wypłaty argumentując,że ojciec płaci na dziecko w PL 1200zl alimentów.

ale dlaczego Polka zamieszkała w Polsce ma mieć lepiej niż Niemka ?

Niemce odliczają polowe Kg z alimentów ,czasami nawet niższych niż w Polsce , wiec Polce zamieszkałej w Polsce z niemieckiego Kindergeld, bo niby jak inaczej maja to zrobić żeby było sprawiedliwie

sprawiedliwie będzie jak Polka będzie miała mniej niż Niemka?
a właściwie dziecko w Polsce niż w Niemczech?
pozostawiam bez komentarza.

ale skąd ja mam wiedzieć jakie są jej dochody i czy będzie miała mniej niż Niemka ?skoro w Polsce maja 1200 zł alimentów a tu nawet tego niektóre Niemki nie maja

Powrót