Kindergeld jak dlugo czekac

• Autor wątku Autor wątku Martinez285
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martinez285

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie mam problem odnosnie Kindergeld od ponad roku dokladnie od kwietnia 2013 roku staram sie o kindergeld ogolnie w papierach ktore dostaje z JC widnieje ze moja corka dostaje pieniadze jak i ze ja pobieram zasilek no i meza penasja ale nic po za tym od kwietnia 2013 roku wypelniane byly 3 razy te same papiery pierwsze po niemiecku potem kolejne tlumaczone na jezyk polski i tak wszytko od poczatku mimo tego ze wszystko wczesniej bylo dobrze wypelniane i nie brakowalo niczego 2 tyg temu dokladnie w ten wtorek 11 minely 2 tygonie jak wyslalam do nich list z zapytaniem co jest grane skoro mam w papierach ze corka dostaje kindergeld a tak na prawde go nie mamy ale jak widac dalej cisza zero odpowiedzi co w takiej sprawie powinnam zrobic z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam ;)

Zloz wszystko na nowo ale zarzuc ich takimi papierami jak:w kolejnosci
1. zaswiadczenie z Polski z OPS-czy bralas czy nie bralas w Polsce rodzinnego i daty z ciagu 5 lat ostatnich----ile dostawalas i kiedy dokladnie.(tlumaczenie)
2.najwazniejsze---haushaltbescheinigung razem z meldebescheinigung--kosztuje do 10 euro i musisz byc wymieniona ty i maz razem z dzieckiem.
3.wszystkie papiery jakie macie poswiadczajace ze dostajecie cos od jobcenter
4.jesli pracujecie to zaswiadczenie o tym
5.tez bardzo wazne---wszystko ze szkoly tzn.Schulbescheinigung zur Vorlage bei der Familienkasse, Hort czyli umowe Vertrag mit Kita-Betreuung.Chyba ze dziecko w przedszkolu wiec tez Vertrag mit Kita-Kindergarten.
6.Akt urodzenia dziecka i wasze dowody osobiste -kserokopie
7.mozesz tez odkserowac wasze Persönliche Identifikationsnummer czyli numery od Steuern ktore napewno dostaliscie po zameldowaniu sie tutaj od Bundeszentralamt für Steuern.
8 jesli macie zaswiadczenia z ubezpieczenia np.BKK,AOK--razem z odkserowanymi kartami mozecie dostarczyc.
od wszystkich dokumentow moga byc kserokopie.
Jesli zaniesiesz sama dokumenty do Familienkasse powiedz ze juz dostarczalas i masz u nich numerek swoj i dostaniesz kartke z tym numerkim i data kiedy zlozylas znowu..od tej daty do 6 tygodni czekasz i musisz dostac.
Ale pamietaj ze teraz jest nowe prawo w Familienkasse i dla nich jest najwazniejsze to z kim i gdzie mieszka dziecko czyli wasze Meldebescheinigung i dokladnie tam musi pisac od kiedy jestescie zameldowani w Niemczech.

A dodam co do tych 5 lat z OPS--mozesz oddac im potwierdzenie od kiedy tutaj mieszkasz z dzieckiem np.ze nie pobierasz w Polsce od .....2013.Bo jesli masz sytuacje ze mieszkaliscie juz w Niemczech i pobieralas w Polsce jeszcze w tym czasie rodzinne wiec wtedy musisz miec wyszczegolnione z OPS kwoty z tego czasu..Familienkasse odejmie ta kwote od tych naleznych od czasu zameldowania tutaj.ogolnie wyplacalnosc Familienkasse jest za 5 lat...Ale mozesz miec tez sytuacje zwiazana z Jobcenter bo nie mozesz miec wiecej pieniedzy na miesiac---oni od pieniedzy na utrzymanie dziecka odejmuja jakas kwote kindergeld.Ale nie zanm twojej sytuacji wiec nie bede gdybac.

Powrót