Kindergeld na dzieci w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku pectore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pectore

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam!
Od samego poczatku, jak urodzily sie dzieci pobieralem rodzinne w Niemczech, pracuje tutaj i mieszkam na stale. Od 2 lat nie jestem juz z matka dzieci, one w dalszym czasie pozostaly w Polsce, jak i ona rowniez. Zalozylem nowa rodzine, nie mniej jednak sprawa rozwodowa trwa do dzisiaj. W tym czasie nadal pobieralem kindergeld uwazajac, ze naleza mi sie te pieniadze, poniewaz place alimenty na dzieci i w dalszym ciagu pozostaja, jakby nie patrzec na moim utrzymaniu rowniez. Matka dzieci nie pracuje. Zaczela prowadzic konwersacje z Niemieckim Familienkasse na temat odebrania rodzinnego mnie i przyznania jej. Czy Familienkasse ma prawo przyznac jej Kindergeld mimo, ze jednak tutaj nie pracuje i nigdy nawet tutaj nie byla ?

Jakis czas temu otrzymalem pismo z Familienkasse, iz mam im wyjasniac od kiedy dzieci nie sa ze mna / przeciez nigdy nie byli, bo zawsze byli w Polsce.

Mam takie dwa pytania, jak to w koncu z tym rodzinnym jest ? czy ja jako ojciec dzieci, mimo ze one nie sa ze mna, ale place dzieciom alimenty mam prawo do pobierania rodzinnego ? jesli jednak nie, to czy prawo jest odliczyc te rodzinne, albo otrzymac choc czesc z tego tytulu, ze rowniez dokladam sie do utrzymania dzieci.
Czy istnieje jakies prawo, ze musialbym zwracac te rodzinne, co pobralem ?

Pozdrawiam serdecznie

Witam, moim zdaniem kindergeld to pomoc finansowa (zasiłek ) na DZIECI , z własnego doświadczenia wiem, że pieniądze w praktyce powinna otrzymywać matka na konto. Z tego co wiem to kindergeld jest dla rodzica (w którego gospodarstwie żyją dzieci ) czyli w Waszym przypadku powinny być przekazywane matce.

Jeżeli chodzi o alimenty to gdzieś wyczytałam, że połowa kindergeld może być liczona jako alimenty (pozostałą część alimentów musiałby Pan dopłacać ) jednak nie można samemu sobie przywłaszczyć tych pieniędzy , to Familienkasse powinno wydać taką decyzję .

Istnieje taka sytuacja, że jeżeli matka dzieci udowodni,że pieniądze były przez Pana pobierane niesłusznie będzie Pan je musiał zwrócić na rzecz matki , bo to z nią są dzieci .
Czeka Państwa długa droga.
Pozdrawiam

Bo to w sumie wyszlo calkiem nie swiadomie. To nie tak ze bralem i wszystko ok. Caly czas familienkasse wymagalo ode mnie tylko zatrudnienia i podpisu. Nic wiecej. Z tego wzgledu myslalem ze wszystko jest ok.

No tak, ale zalozmy ze jednak wplacalem cale pieniadze na rzecz dzieci, w sumie nigdy ich nie stracilem na swoje wydatki, to rowniez bede musial zwracac te pieniadze ?

I czy jest szansa zrezygnowac calkowicie z rodzinnego ? Chodzi o to, zeby matka nie otrzymala tych pieniedzy, za to wolalbym sobie np odliczyc dwojke dzieci od dochodu (chociaz i to nie wiem czy jest mozliwe) mimo ze jednak place alimenty. Ciezka sprawa, bo w sumie same plusy zbiera matka. Wszystko rozumiem, ale otrzymac np 300 euro alimentow i 300 euro rodzinnego zyjac w Polsce, w sumie moim kosztem i tylko dlatego ze ja tu pracuje, to nie za fajnie.

Ostatnia edycja:
Istnieje np taka szansa, ze jesli nawet no ok familienkasse powie w porzadku bral pan nieslusznie te pieniadze, ale mial pan alimenty w wysokosci 250 euro miesiecznie to moze pan sobie odliczyc polowe kindergeld, a reszte zwrocic matce ?

czyli zalozmy
330 euro kindergeld x 24 miesiace 7920 euro
ale ze pan mial zasadzone alimenty to musi pan jej zwrocic jeszcze 3960 euro ?

tak to dziala, czy bede musial zwracac wszystko, co pobralem ? kurcze, sam nie wiem. Najlepiej bylo w ogole nic nie brac i swiety spokoj.

Ostatnia edycja:
Powrót