Kindergeld na dzieci z poprzedniego małżeństwa.

• Autor wątku Autor wątku kindergeld
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kindergeld

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mieszkam w Niemczech od 2 lat. Chcę starać się o kindergeld na dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, ale była żona robi problemy. Aby złożyć wniosek o kindergeld potrzebuję jej i dzieci meldunku, zaświadczenia ze szkoły że dzieci się uczą i zaswiadczenia o pobieranym zasiłku na dzieci przez byłą żonę. Była żona jak zawsze robi problemy i powiedziała że nie bedzie latać i mi zaświadczeń załatwiać. Czy mogę takie zaswiadczenia sam załatwić jako były mąż? Jak mam to rozwiązać? Dodam że z byłą żoną nie ma sensu dyskutować na ten temat i prosić ją o cokolwiek. Czy mogę załatwić to w jakiś inny sposób? Bardzo proszę o rady.

Witam, a czy żona wie ile to jest pieniędzy na 2 dzieci jeśli zostanie przyznane kindergeld? Dziwię jej się, że utrudnia to Panu, może boi się, że Pan nie będzie dawał ani grosza z tego . Pozdrawiam

Powiem szczerze. Nie jestem w stanie płacić calosci alimentów. Rośnie mi ogromny dług. Chciałem być wobec niej szczery i powiedziałem, że pieniadze te będę wpłacać na alimenty. Tzn. Ze ona je dostanie a mi dług nie rośnie. Nie musiałaby zrzec się rodzinnego w polsce. Kindergeld dostalbym nie w całości tylko pomniejszony o kwote rodzinnego jaki ona pobiera w Polsce. Mam nadzieję, że zrozumiecie mnie że chce splacac alimenty. Dodam że dzieci nie są przeze mnie pokrzywdzone. Daję im prezenty. Kupuje ubrania tyle ile mogę. Mam też problemy zdrowotne a dokładniej problemy z kręgosłupem. Nie wiem jak długo będę jeszcze w stanie pracować. Jeśli nie uda mi się z nią dogadać będę zmuszony wystąpić o obniżenie alimentów czego nie chciałbym. Bo to mają być pieniądze dla dzieci.

Ostatnia edycja:
Powrót