P
Piter1999
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, niedługo kończę 18 lat. Mieszkam teraz z dziadkami i będę uczyć się jeszcze 2 lata w Technikum, następnie może pójdę na studia. Mój ojciec żyje i płaci podatki w Niemczech oraz alimenty na mnie i siostrę(również na konto matki). Od kilku lat już moja matka, która mieszka w polsce dostaje zasiłek Kindergeld na mnie i na moją już pełnoletnią siostrę, ja z tych pieniędzy nie widzę nic, jedzenia/ubrań/kosmetyków/przyborów szkolnych. Wydaje mi się, że te pieniądze powinny być dla mnie na czas mojej nauki, dlatego chciałbym je dostawać na własne konto walutowe. Oczywiście wszystko zacznę robić po ukończeniu 18 lat. Z założeniem konta walutowego nie będę miał problemów, bardziej ze sprawą familienkasse. Nie mam informacji na temat mojego Kindergeldnummer, ani nie wiem z jaką familienkasse(w jakim mieście) powinienem się skontaktować. Wiem oczywiście w jakim mieście w Niemczech się urodziłem, może do tamtejszej o ile jest familienkasse powinienem wysłać jakieś pismo?
Czy ktoś może mi wyjaśnić co po kolei powinienem zrobić? Albo prosiłbym o jakieś wiarygodne źródło informacji na podobny temat, które jest w stanie mi pomóc.
*Nie ma opcji żeby którykolwiek rodzic udostępnił mi jakieś dane na moje własne życzenie, z ojcem nie widziałem się już z 10 lat, a z matką nie rozmawiamy w ogóle i nie chcę utrzymywać kontaktu(Powody mam).
Czy ktoś może mi wyjaśnić co po kolei powinienem zrobić? Albo prosiłbym o jakieś wiarygodne źródło informacji na podobny temat, które jest w stanie mi pomóc.
*Nie ma opcji żeby którykolwiek rodzic udostępnił mi jakieś dane na moje własne życzenie, z ojcem nie widziałem się już z 10 lat, a z matką nie rozmawiamy w ogóle i nie chcę utrzymywać kontaktu(Powody mam).