Kindergeld - nietypowy problem rodzinny.

• Autor wątku Autor wątku DominikDe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominikDe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Przeszukałem prawie całe forum ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Otóż jestem pełnoletnią osobą(20 lat), uczącą się, pracuje na pół etatu ale moje dochody nie przekraczają 400 euro, tak więc teoretycznie kindergeld mi przysługuje. Mój ojciec pracuje i mieszka na stałe w Niemczech. Jednak moja matka z którą mieszkam w Polsce nie chce się starać o niego i wymyśla dziwne teorie spiskowe. Ponadto istnieje obawa że mój ojciec nie przekaże mi wyrównania za kindergeld oraz jego wypłat w przyszłości. Generalnie sprawa jest bardzo zagmatwana i obija się o charaktery rodziców. Moje pytanie jest takie, czy jako pełnoletnie dziecko Ja sam mogę być wnioskodawcą o kindergeld? Żeby świadczenia trafiały do mnie i nie było możliwości że mój ojciec zabierze pieniądze, a matka uniemożliwi staranie się o kindergeld? Bardzo proszę o odpowiedź, nigdzie nie mogę jej znaleźć. Pozdrawiam.

Dominik De nie rozumiem postawy rodziców! przeciez kindereld to swiadczenia na dziecko, wiec jesli pani moze je ewent.pobierac , to dlaczego rodzice nie chcą pani w tym pomoc?? na pewno bedzie pani potrzebowac dokumentów rodziców, ktore oni beda musieli podpisywac ( deklaracje podatkowe itd zaswiadczenia o zarobkach ,pisma z zakladu pracy... ) ale prosze dowiedziec sie, do jakiej kasy pani nalezy ( pewnie do Bautzen bo to kasa dla Polaków) i poprosic o dokumenty. mysle, ze rowniez urzad marszałkowski mógłby pani pomoc w tej kwestii, nie wiem, odp.tylko na pani pytanie, które widze, było do tej pory bez odp... ze starony innych z tego forum, pozdrawiam

Droga Pani... Jestem mężczyzną. :) Moja mama uważa że to przekręt, a ojciec juz nie raz ukrywał i nieprzekazywal świadczeń. Stąd chciałbym się sam starać o taki kindergeld.

Powrót